27. jun 2024 13:49

Matić: U Srbiji od ukupnog broja preduzetnika 34 odsto su žene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Matić: U Srbiji od ukupnog broja preduzetnika 34 odsto su žene

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić izjavila je danas da su u Srbiji od ukupnog broja preduzetnika, 34 odsto žene.

Ona je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na proglašenju pobednica trećeg nacionalnog konkursa "100 uspešnih poslovnih žena", koje je organizovalo Javno preduzeće Pošta Srbije u cilju podrške ženskom preduzetništvu i biznisima u vlasništvu žena, kazala da je cilj da to učešče bude bar 50 odsto.

Matić je navela da podaci Globalnog preduzetničkog monitora, pokazuju da žene odustaju od svojih biznisa iz najčešće tri razloga.

Prvi razlog, kako je navela je neprofitabilnost i čak 24 odsto žena odustane od privatnog preduzetničkog posla ili poduhvata, zato što smatra da je to neprofitabilno.

"Na drugom mestu su situacije koje, nažalost nisu tako retke i na globalnom nivou potpuno pomeraju tržište. Takva je recimo, bila situacija sa kovidom ili su to neke druge prirodne ili geopolitičke nepogode koje dovode do stvaranja nesigurnosti na tržištu", rekla je Matić.

Prema njenim rečima, čak 18 odsto žena je reklo da ih u velikoj meri demotiviše i da zbog toga odustaju od svojih poduhvata, nemogućnost usklađivanja svog privatnog, porodičnog i biznis života, odnosno profesionalne karijere.

"Ovo, naravno nije slučaj sa našim dragim muškarcima, ali, eto, kod žena to zauzima jedno jako visoko mesto u našoj demotivaciji i uvek se na kraju odlučujemo da se više posvetimo drugima nego sebi i svom biznisu", rekla je Matić.

Ona je navela i da se žene, preduzetnice u Srbiji po prihodima nalaze negde u sredini evropskog nivoa.

"Žene koje rade u visoko razvijenim zemljama u Evropi, kao što je Nemačka, Francuska ili recimo Velika Britanija, koja nažalost nije više deo EU, najbolje su plaćene i njihove kompanije, firme, koje one predvode su najprofitabilnije. Mi se nalazimo negde u sredini sa zemljama u nivou recimo sa Hrvatskom ili Slovačkoma. To su zemlje u kojima je status žena preduzetnica sličan kao i kod nas", rekla je Matić.

Ona je naglasila i da je "naš zadatak da uvek stremimo boljem" i da dođemo do nivoa na kojem se nalaze, bar po svojim prihodima i po profitabilnosti žene preduzetnice u najrazvijenijim zemljama Evrope pa i sveta.

"To je naš zadatak i on je ostvariv zbog toga što su naše žene izuzetno vredne, izuzetno odgovorne i pored toga spadaju među obrazovaniji deo, da kažemo, radnosposobnog stanovništva", zaključila je Matić.