28. jun 2024 10:23

Srbija stvara i BIPA u Koreji potpisale Memorandum o saradnji u kreativnoj industriji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija stvara i BIPA u Koreji potpisale Memorandum o saradnji u kreativnoj industriji

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Nacionalna platforma "Srbija stvara" Vlade Srbije i Agencija za promociju IT industrije u Busanu (BIPA) u Južnoj Koreji potpisale su Memorandum o strateškoj saradnji u oblasti kreativnih industrija, saopštila je danas Vlada Srbije.

Kako se navodi, ambasador Srbije u Južnoj Koreji Nemanja Grbić u ime platforme "Srbija stvara" i kreativno-inovativnog centra Ložionica potpisao je sporazum o saradnji sa generalnim direktorm Agencije za promociju IT industrije u Busanu (BIPA) Kimom Te-jolom.

Potpisnici su naveli da je bilateralna razmena između Srbije i Južne Koreje do sada bila veoma dinamična, posebno u oblastima digitalizacije, elektronske uprave i IT-a, zbog čega je prethodne godine, na nivou predsednika Vlada dve države došlo do inicijative oko saradnje i u oblasti kreativnih industrija.

Postoji ogroman broj mogućnosti za saradnju, razmenu znanja i ideja, umrežavanje naših kreativaca ali i razvoj tržišta između naših zemalja rekla je tim povodom direktorka Ložionice i platforme Srbija stvara Ana Ilić.

Južna Koreja jedan je od svetskih lidera u strateškom pristupu razvoju kreativnih industrija i postoji veliko interesovanje njihovih producenata za snimanjima u Srbiji.

Busan je centar kreativnih industrija za čitavu Južnu Koreju, koja je poznata po svojoj gejming industriji, a u kojoj je Srbija evropski lider. Zbog toga je saradnja platforme Srbija stvara i Ložionice sa ovako važnim partnerom od velikog značaja za Srbiju.

Predstavnici Agencije za promociju IT industrije u Busanu (BIPA) pozvali su predstavnike Srbije da učestvuju na festivalima sadržaja "Busan Indie Connect Festival", svetski poznati festival indi igara koji se održava svake godine u Busanu, kao i na "Busan Global Vebtoon Festival".

"Zadovoljstvo nam je što smo uspostavili sistem saradnje sa Srbijom, vodećom zemljom u Istočnoj Evropi kada je reč o IKT i sektoru kreativnih industrija u kojima postoji i ogroman potencijal za dodatni rast", rekao je generalni direktor BIPA.

Kako je najavio, ta saradnja će da neguje i doprinese dodatnom razvoju industrije sadržaja i kreativnih industrija sa visokom dodatnom vrednošću.