1. jul 2024 13:11

Čadež: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom nova era u ekonomskim odnosima dve zemle

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom nova era u ekonomskim odnosima dve zemle

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji je danas stupio na snagu, otvara novu eru u ekonomskim odnosima dvaju zemalja, a omogućiće srpskim kompanijama da mnogo bolje i kvalitetnije posluju na kineskom tržištu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je u Novom Sadu na predstavljanju sporazuma privrednicima pozvao sve naše kompanije da se povežu sa Predstavništvom PKS u Šangaju i da uz podršku Privredne komore, kako je rekao, zajedno krenemo u analizu i istraživanje kineskog tržišta i povezivanje sa poslovnim partnerima, saopštila je PKS.

Čadež je ukazao da Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine ne znači samo veći izvoz na tržište od 1,4 milijarde potrošača već i kvalitetnije poslovanje uz manje logističke troškove i procedure.

Kako je dodao, zajedno sa kineskim partnerima radiće se na što boljoj primeni ovog dokumenta i prevazilaženju eventualnih izazova.

Istakao je da će prve pozitivne efekte osetiti naši proizvođači poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i podsetio da su već od danas nulte carine za 60 odsto proizvoda.

"PKS će nastaviti da kroz mrežu regionalnih komora informiše naše privrednike o svim detaljima sporazuma, kako da ostvare svoja prava i koje su sve procedure kako bi što efikasnije poslovali i izvozili na kinesko tržište", poručio je Čadež.

Podsetio je da je Srbija treća evropska zemlja koja ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, zemljom koja je pokretač svetske trgovine.

Sporazumom o slobodnoj trgovini Srbije i Kine obuhvaćeno je više od 20.000 proizvoda a među njima je 10.412 srpskih proizvoda odnosno tarifnih pozicija i 8.930 kineskih.

Carina je odmah oslobođeno 60 odsto robe a u narednih pet do 10 godina biće još 30 odsto robe.

Kompanije koje koriste pogodnosti predviđene sporazumom moraju da dokažu da je 50 odsto vrednosti svakog proizvoda koji se izvozi nastalo u matičnoj državi.

O benefitima sporazuma u Gradskoj kući u Novom Sadu, govorili su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović i predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine Maja Gojković.

Svi detalji ovog sporazuma nalaze se na sajtu Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.