1. jul 2024 17:44

Vladimir Lučić: Ciljevi Telekoma milion korisnika u dijaspori i tri milijarde evra prihoda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Lučić: Ciljevi Telekoma milion korisnika u dijaspori i tri milijarde evra prihoda

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da su sledeći ciljevi te kompanije bar milion korisnika u dijaspori i tri milijarde evra prihoda.

"Telekom iz godine u godinu, iz kvartala u kvartal, nastavlja da nadmašuje sve rekorde po broju novih korisnika, ostvarenim prihodima i profitu", kazao je on za TV Prva.

Podsetio je da izveštaj o poslovanju te kompanije u 2023. pokazuje da su prihodi Telekoma bili veći od dve milijarde evra, sa povećanjem od čak 41 odsto u odnosu na 2022, dok je operativni profit EBITDA bio više od milijardu evra, a neto dobit takođe rekordnih oko 420 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Telekom se svrstao u najmanje zadužene kompanije u industriji telekomunikacija na globalnom nivou.

"Istakao bih i da u ovom trenutku imamo više stotina miliona evra na računu, što govori o izuzetnoj likvidnosti kompanije. Poslovni podaci za prvi i drugi kvartal ove godine pokazuju da ćemo biti još uspešniji, sa dvocifrenim rastom u svim ključnim segmentima. Euribor pada, pa će finansiranje biti još povoljnije, cena struje za industriju je smanjena, dok su obaveze za fudbalske lige uglavnom sve plaćene", kazao je Lučić.

On je naglasio i da Telekom stalno dobija nove korisnike, precizirajući da je u Srbiji skoro dostignut broj od 1,3 miliona, a na nivou Telekom Srbija Grupe 11,4 miliona.

"Sa projektom za dijasporu, odnosno međunarodnim širenjem kompanije, značajno ćemo povećati broj korisnika mobilne telefonije i televizije za najmanje milion i tu nam je cilj da ukupni prihodi dostignu tri milijarde evra", rekao je Lučić.

Direktor Telekoma je naveo da je prošle godine, koja je, kako je naglasio, globalno bila finansijski veoma teška, ta kompanija uspostavila partnerstva sa najuglednijim svetskim imenima poput Bank of Amerika, Dojče banke, EBRD, Svetske banke, a da trenutno, kao jedini operater iz cele Evrope, dogovara saradnju sa američkom državnom Eksim bankom.

"Tu je od ranije i Evropska investiciona banka (EIB), s kojom čak proširujemo saradnju i svi oni pokazuju da veruju u našu strategiju razvoja i biznis plan, pritom čak ne traže bilo kakve garancije, jer znaju da je Telekom Srbija glavni operater na celom Zapadnom Balkanu i ubeđeni su da će tako i ostati", rekao je Lučić.

O snazi Telekoma, kako je dodao, govore i ekskluzivna partnerstva te kompanije sa najvećim svetskim igračima poput Amazona i Vodafona, a koliko su izuzetni ugled i uticaj pokazuje i činjenica da se na KiM sa uspehom odbranila od maksimalno agresivnih napada administracije premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Veoma sam ponosan i na poslovanje Arena Čenels Grupe, koja je apsolutni medijski lider u regionu i posluje sve uspešnije, sa odličnim rastom prihoda od prodaje sadržaja drugim operaterima i marketinga", kazao je Lučić.

Prema njegovim rečima, vrednost celog Telekoma Srbija je višestruko porasla, za šta postoje čvrsti dokazi i ta kompanija uspešno prerasta od nacionalnog i regionalnog lidera u veliku i uspešnu međunarodnu kompaniju.

Lučić je naveo i da je Nemačka za Telekom posebno važno tržište, odnosno najvažnije u EU i da ta kompanija tamo ima velike i ujedno vrlo realne ambicije, prenosi B92.

"Korisnicima nudimo najpovoljnije telefoniranje, kada su u Nemačkoj potpuno besplatno prema matici, a kada su ovde bez rominga prema Nemačkoj. U paketu usluga dobijaju i preko 300 TV kanala, kao i najkorisnije digitalne servise", precizirao je Lučić.

On je najavio i da će novi veliki korak u međunarodnom širenju Telekoma Srbija biti napravljen do kraja godine, kada će kompanija početi sa pružanjem usluga u SAD.

Govoreći o 5G mreži, Lučić je kazao i da je Telekom već sada potpuno spreman za nju i da će ta najsavremenija mobilna mreža postati dostupna u Srbiji do kraja ove ili početkom 2025. godine.

"Imamo finansiranje, imamo infrastrukturu, imamo tehnologiju i samo čekamo raspisivanje tendera za dodelu frekventnog opsega. Veoma je važno to što sva tri mobilna operatera u našoj zemlji imaju odličan kvalitet 4G mreže, čak bolji od mnogih u Evropi koji imaju 5G, tako da će prelazak na novu mrežu biti značajno olakšan", kazao je Lučić.

Kako je naglasio, 5G dolazi u Srbiju u pravo vreme, jer se širom sveta tek sada razvijaju napredni servisi koji se na njoj zasnivaju.

"Ključna je napredna primena 5G u širokom spektru delatnosti, od virtuelnih mreža i automatizacije procesa u velikim privrednim sistemima, preko saobraćaja, poput automatskog upravljanja vozilima, što se priprema za Ekspo 2027, do najmodernijih usluga u zdravstvu i primene u nauci i obrazovanju", kazao je Lučić.