2. jul 2024 20:49

Petar Đokić: Republika srpska je potpuno posvećena obavezama prema Energetskoj zajednici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Đokić: Republika srpska je potpuno posvećena obavezama prema Energetskoj zajednici

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BANJALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas direktoru Sekretarijata Energetske zajednice Arturu Lorkovskom da su sve ključne institucije u Republici Srpskoj potpuno posvećene ostvarivanju utvrđenih ciljeva i shvataju zahteve evropskih politika i obaveze koje proizilaze iz ugovora o Energetskoj zajednici (EZ), saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Tokom razgovora Đokića i Lorkovskog danas u Banjaluci bilo je reči o kontinuiranoj podršci i saradnji u energetskom sektoru Bosni i Hercegovini, sa fokusom na obaveze iz Ugovora o osnivanju EZ, koje Republika Srpska implementira unutar svoje nadležnosti, preneo je RTRS.

Lorkovski je izrazio spremnost Sekretarijata da podrži BiH na njenom putu ka prenošenju zakonodavstva EU u domaće zakone i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz Ugovora o EZ, uz proces interne koordinacije.

Na sastanku je istaknuta uloga Sekretarijata Energetske zajednice u grupi za prekogranični dijalog za Hidroelektrane "Buk Bijela", a Đokić je ponovio posvećenost Srpske sprovođenju nove procene uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat.

Učesnici su razgovarali o predstojećem neformalnom ministarskom savetu Energetske zajednice, koji će biti održana sutra u Banjaluci pod predsedavanjem BiH u toj međunarodnoj organizaciji.

Obe strane su se saglasile da nastave blisku saradnju i angažman u podršci BiH na njenom putu ka integraciji u evropsko energetsko tržište, navedeno je u saopštenju.