3. jul 2024 12:27

Momirović: Srbija će nastaviti da podržava domaće preduzetnike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Srbija će nastaviti da podržava domaće preduzetnike

Foto: TANJUG/DUŠAN OBRENOV

ZRENJANIN - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović prisustvovao je danas otvaranju DTL PerSu distributivnog centra u Zrenjaninu i tom prilikom rekao da će Srbija nastaviti da podržava domaće preduzetnike, jer je to način nastavka ekonomskog rasta.

"Važno je da nastavimo da podržavamo naše preduzetnike jer ćemo tako nastaviti ekonomski rast. DTL PerSu je najveći maloprodajni centar u Vojvodini, a njihov fantastičan distributivni centar nas ohrabruje da uprkos raznim okolnostima, intenziviramo razvoj privrede", rekao je on.

Momirović je istakao da se ulaganjem u domaće kompanije jača ekonomija i podržavaju lokalni proizvođači, dodajući da novi logistički centar predstavlja veliku šansu za male proizvođače jer im omogućava lakši pristup tržištu.

"Otvaranje DTL PerSu distributivnog centra je prilika da se unapredi logistika, što je danas jedan od najvećih izazova u trgovini, kao i da se podigne efikasnost poslovanja. Takođe, novi distributivni centar doneće brojne prednosti lokalnoj zajednici, uključujući otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalne privrede", rekao je ministar.

Momirović je istakao i da je u vreme usporavanja globalnog ekonomskog rasta uz prisutne geopolitičke tenzije, privredna aktivnost u Srbiji intenzivirana, što je za našu Vladu koja je okrenuta ka privredi, veoma važno.

"Ove godine očekujemo da će rast BDP- a biti veći od 4,5 odsto što jasno govori da je Srbija na dobrom putu", zaključio je on.

Momirović je dodao i da je ovaj uspeh rezultat efikasne politike Vlade Srbije i povoljnog poslovnog okruženja koje je stvoreno i zato će se nastaviti raditi na unapređenju uslova za poslovanje, kako bi osigurali dalji rast naše ekonomije.

Ministar je dodao i da očekuje da će Srbija imati najveći ekonomski rast u Evropi, a da je DTL pokazatelj kako zajednički interes za udruživanje i razumevanje tržišta mogu da budu dobitna kombinacija kojom se parira velikim trgovinskim lancima.

Rukovodilac projekta Dejan Miladinov rekao je da iza logističkog centra stoji tim koji je neumorno radio na projektu.

"Ovaj centar će biti srce naše kompanije i obezbediti nam da brže odgovaramo na potrebe naših klijenata. Centar je impresivan, osam hiljada i trista paletnih mesta je obezbeđeno", kazao je Miladinov.

Na otvaranju distributivnog centra obratio se i gradonačelnik Zrenjanina Sima Salapura, koji je rekao da su trgovinski marketi jedan od pokazatelja privrednog razvoja naše zemlje.

"Ja sam zadovoljan kad vidim da domaći investitori proširuju svoje kapacitete. Zrenjanin se ponovo privredno budi. Radimo na putevima, na pijaćoj vodi, očekujemo pun kapacitet kompanije LingLong", rekao je Salapura.

Direktor DTL-a Obrad Popović istakao je da će otvaranje distributivnog centra obezbediti lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti zaposlenima, a kupcima blagovremenu snabdevenost.

"DTL je moderna trgovina sa 13 članica i zapošljava 7.500 radnika. Ako izuzmemo glavni grad, mi smo najveći lanac po svim karakteristikama u Republici Srbiji", kazao je Popović.

Prema rečima generalnog direktora PerSu marketa Darka Bjeloglava, DTL PerSu je savremeno organizovana maloprodaja koja tržište proširuje i na velike gradove kao što su Beograd i Novi Sad.

"Kažu da je za uspeh potrebno puno rada, ali još više je potrebno za trajanje. Potrebno je i malo sreće i prilagođavanja okruženju gde stvarate. Najbitnije je da imate tim. Za nas je ovo događaj od posebnog značaja i ponosni smo što smo došli do cilja", rekao je Bjeloglav.

On je dodao i da su PerSu marketi sa poslovanjem počeli pre tri decenije kao mala lokalna trgovina, a danas broje 175 maloprodajnih objekata.

DTL PerSu distributivni centar prostire se na 10.500 metara kvadratnih, a otvoren je sa ciljem da se potrebe kupaca zadovolje na još efikasniji način.