3. jul 2024 16:32

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu doneo čokoladnu revoluciju u Srbiji uz 3D štampanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu doneo čokoladnu revoluciju u Srbiji uz 3D štampanje

Foto: TANJUG/DUŠAN OBRENOV

NOVI SAD - Naučno-tehnološki park u Novom Sadu uspešno je testirao štampanje čokolade uz pomoć tehnologije 3D štampanja.

Taj 3D štampač opremljen je dodatkom za čokoladu i omogućiće pravljenje personalizovanih čokoladnih kreacija svih oblika.

Na toj ideji radili su rukovodilac sektora za razvoj Naučno-tehnološkog parka Vladimir Todorović, profesor Fakulteta tehničkih nauka Dejan Movrin i talentovani student mehatronike Mladen Milić.

"Glava štampača koji štampa plastiku zamenjena je sa glavom koja štampa čokoladu. Ova tehnologija štampa po lejerima, a čokolada se zagreva na 34 stepena celzijusa jer je to tačka njene kristalizacije", rekao je Milić za Tanjug.

On je dodao i da čokolada na 34 stepena menja svoja svojstva sa tečnog agregatnog stanja u čvrsto i obrnuto, te da je potrebno da se čokolada iz glave izbacuje na temperaturi u kojoj se nalazi u tečnom agregatnom stanju i da što pre očvrsne kad se položi na podlogu da bi se naneo sledeći lejer.

"Kako bismo našli tačnu temperaturu, imali smo dosta pokušaja. Krenuli smo od 36 stepeni, pa smo išli ispod 34 dok nismo namestili na savršenu temperaturu", kazao je Milić.

Još neko vreme će biti potrebno da bi stručnjaci usavršili sam proizvod, za čije su prvo testiranje koristili najkvalitetniji materijal koji im je donirala fabrika Barry Callebaut.

Rukovodilac sektora za razvoj Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu Vladimir Todorović rekao je da ovaj projekat ne samo da pomera granice 3D štampanja, već i otvara nove horizonte po pitanju kreativnosti u gastronomiji.

"Ideja kako da primenimo različite materijale nam je stalno bila u glavi. Šta da unapredimo, da li postojeće materijale da zamenimo nekim koji su ekološki prihvatljiviji. Onda nam je logično došlo, jer šta je ljudska potreba, zašto ne bismo štampali nešto što možemo i da pojedemo", rekao je Todorović za Tanjug.

Naučno-tehnološki park za jesen planira niz radionica, u kojima će posetioci moći da vide tehnologiju štampanja čokolade, ali i da se prepuste uživanju u proizvodima čokoladne revolucije.