4. jul 2024 10:40

Mićović: Cene nafte verovatno ostaju na dosadašnjem nivou, SAD glavni pokretač rasta cena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mićović: Cene nafte verovatno ostaju na dosadašnjem nivou, SAD glavni pokretač rasta cena

Foto: Shutterstock.com/zhengzaishuru, ilustarcija

BEOGRAD - Generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" Tomislav Mićović rekao je da će cene nafte najverovatnije stati na ovom nivou i vratiti se nazad, kao i da je američko tržište glavni pokretač skoka cena.

On je dodao da nafte ima dovoljno, samo je pitanje da li će logistički kanal i izvori biti dostupni u svakom trenutku.

"To će već današnji dan brzo pokazati. Prosto indikatori koji koriste trgovci da bi eventualno pogurali svoju potražnju, povećali su potražnju na tržištu. Mnogi indikatori su ukazivali da će biti problema sa snabdevanjem naftom, pre svega na američkom tržištu. Međutim, ispostavilo se da to baš nije tako i sad se zaustavljamo na ovom nivou", rekao je Mićović za RTS.

Kada je reč o Srbiji, Mićović dodaje da od 2022. godine, od početka ukrajinske krize do danas kretanje kotacije benzina i dizela direktno utiču na cenu goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.

"Nisu jedini ovi parametri, ali oni najdominantnije utiču. Polako se tržište stabilizuje. Tako da možemo reći da smo tu negde na stabilnom nivou kotacije, koje će se uvek kretati gore i dole", objašnjava on.

Mićović kaže da smo u Srbiji u prethodnom periodu imali najskuplje gorivo od 222 dinara, a najniže 180 dinara.

"Sada smo opet u nekom stabilnom deltu. Promene nisu velike, dva dinara gore ili dole, ali ono što je zanimljivo, svi smo se podigli zapravo na viši nivo cena. Više o onim cenama koje su bile ranije nema govora, jer prosto svi parametri koji ulaze u cenu, svi troškovi stavljanja goriva na tržište su povećani", objašnjava Mićović.

Na pitanje da uporedi cene goriva u regionu, Mićović kaže da Grčka i Albanija imaju svoju politiku veoma velikih akciza na benzin i doprinosa i oni imaju zato i najviše cene, kao što Severna Makedonija, Bosna i Bugarska imaju veoma male akcize pa su uvek na dnu te liste, dok se Srbija nalazi na sredini.

Govoreći o ponudi i potražnji, ističe da je leto pred nama, krenula su putovanja, pumpe su veoma aktivne, prodaje se dosta goriva.

Kada je reč o vozačima električnih automobila, kaže da se njihovo planiranje putovanja svodi na to gde je sledeći punjač.

"Ono što njima nedostaje kao informacije, to je da li taj punjač u tom trenutku radi, da li je već formiran red i kada će doći na red, koja je snaga tog punjača. Oni nemaju dovoljno informacija, čak često ne znaju ni cenu struje koju će platiti na tim mestima. Tu još nedostaje jedna ozbiljna infrastruktura koja će tim vozačima omogućiti to putovanje koliko-toliko prijatnije", ocenio je Mićović.