4. jul 2024 16:11

Darko Glišić: Grant od 21 milion evra od EU za unapređenje univerzitetske infrastukture

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Glišić: Grant od 21 milion evra od EU za unapređenje univerzitetske infrastukture

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA JAVNA ULAGANJA

PARIZ  - Ministar za javna ulaganja Darko Glišić i viceguvernerka Razvojne banke Saveta Evrope Sandrin Gaudin potpisali su u Parizu Sporazum o grantu Investicionog okvira za Zapadni Balkan Evropske Unije u iznosu od 21 milion evra za unapređenje univerzitetske infrastrukture u Srbiji.

Time se, kako su poručili posle potpisivanja, nastavlja efikasna saradnja koju Vlada Republike Srbije, preko Ministarstva za javna ulaganja ima sa Razvojnom Bankom Saveta Evrope koja je dugogodišnji partner naše zemlje i podrška na našem putu razvoja.

Glišić je istakao da mu je izuzetna čast što prvi ugovor koji potpisuje kao ministar za javna ulaganja jesu upravo bespovratna sredstva koja će se zajedno sa sredstvima kredita koristiti za izgradnju celokupnog kampusa tehničkih fakulteta, saopštilo je Ministarstvo za javna ulaganja.

"Ukupna vrednost investicije za izgradnju novog kampusa i energetsku sanaciju starih objekata je procenjena na 63 miliona evra od čega grant iznosi oko 30 posto vrednosti projekta.

Dodao je da će se ta bespovratna sredstva u iznosu od skoro 21 milion evra koristiti za izgradnju dodatnih kapaciteta za ETF, stvaranje nedostajućih nastavnih i istraživačkih kapaciteta za Arhitektonski i Građevinski fakultet, kao i poboljšanje opštih uslova za nastavnike i studente izgranjom zajedničkih prostorija i podzemnog parkinga za svih pet tehničkih fakulteta (ETF, AF, GF, TMF i MF) u jednom bloku.

"Sredstva će biti uložena i u poboljšanje energetskih performansi postojećih zgrada pet tehničkih fakulteta u okviru kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu i usklađivanje postojećih zgrada sa standardima bezbednosti i pristupačnosti", naveo je ministar Darko Glišić.