5. jul 2024 15:08

Vesić: U Železničku stanicu Novi Sad uloženo 65 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: U Železničku stanicu Novi Sad uloženo 65 miliona evra

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Deo stanične zgrade Železničke stanice u Novom Sadu danas je pušten u rad a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je u renoviranje železničke stanice uloženo 65 miliona evra.

"Reč je o ukupnom ulaganju, koje se odnosi i na perone a u samu zgradu je uloženo 16 miliona evra. Ona je renovirana, ali je sačuvan i izgled kakav je imala kada je napravljena i po čemu je i bila poznata", rekao je Vesić koji je prisustvovao puštanju u rad.

Dodao je i da će početkom septembra biti završene sve druge stanice na pruzi Novi Sad - Subotica, te da u avgustu počinju prvo statičke probe, a zatim i dinamičke.

"Očekujemo da sredinom oktobra počnu probne vožnje na relaciji Novi Sad– Subotica i to će trajati oko dva meseca. Naša procena je da ćemo najkasnije početkom decembra imati redovan saobraćaj na toj prizu", istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, vožnja od Beograda do Subotice trajaće sat i deset minuta, a od Novog Sada do Subotice nešto manje od četrdeset minuta.

Na stanici u Novom Sadu, gde će dnevno prolaziti oko 150 vozova, završeni su šalteri za prodaju i čekaonice.

"U Novom Sadu će biti komandna soba kojom će se kontrolisati kompletan saobraćaj između Novog Sada i Subotice. Kada budemo počeli da vozimo od Beograda do Budimpešte imaćemo mađarsku carinu na stanicama Beograd, Novi Sad i Subotica, a srpsku u Budimpešti, te neće biti stajanja na granici", dodao je Vesić.

Vozovi od Novog Sada do Subotice ići će od 5 sati ujutru do 22 uveče, a ministar je najavio i rekonstrukciju nekoliko regionalnih pruga i biranje projektanta zajedno sa Svetskom bankom za prugu Beograd - Vršac - Rumunija.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković je rekla da će građani sada na najmoderniji i najbrži način moći sebi da obezbede karte.

"Putnici koji dolaze iz Evrope kažu da ovo izgleda bolje nego njihove železničke stanice. Ovo postaje aerodrom ovog Sada i Vojvodine, nama je ovo nešto najvažnije", rekla je ona.

Trenutno dnevno oko 11.000 putnika putuje između Novog Sada i Beograda, a otvaranjem pruge do Subotice, očekuje se da broj bude i veći.

"Početkom jeseni, kada studenti krenu, biće veći broj studenata koji neće tražiti stanove u Beogradu već će posle nastave moći da se vrate kući u Novi Sad, što u današnje vreme jako znači", zaključila je Gojković.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je pri renoviranju sačuvana autentičnost Železničke stanice Novi Sad.

"Mislim da će putnici koji budu koristili i ovu salu, ali i vozove, biti prezadovoljni. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje država finansira u Novom Sadu, imamo i koridor, i četvrti most i mnoge druge projekte", rekao je on.