5. jul 2024 16:10

Vučić sutra na ceremoniji početka izgradnje železničke obilaznice oko Niša

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić sutra na ceremoniji početka izgradnje železničke obilaznice oko Niša

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra ceremoniji početka izgradnje železničke obilaznice oko Niša i obići pripremne radove.

Početak obilaska radova zakazan je za 10 časova.

Izgradnja železničke obilaznice oko Niša deo je projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš - Dimitrovgrad.

Železnička obilaznica oko Niša biće duga 22 kilometra.

Projekat obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni Krst - veza sa obilaznicom.

Izgradnja obilazne pruge oko Grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš - Dimitrovgrad.

Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge.

Nova, jednokolosečna, elektrificirana obilazna pruga oko Niša u dužini od 22 kilometra biće osposobljena za brzinu vozova do 120 km na sat.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji obilaznice sa firmom "Extra Auto Transport", kao vodećim članom konzorcijuma, koji čini i kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation".

Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

Generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković istakla je da će izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železnčkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.