5. jul 2024 20:10

Ambasador Mohamed Jongavo i Anja Javor razgovarali o saradnji Srbije i Sijera Leone u oblasti poljoprivrede

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Mohamed Jongavo i Anja Javor razgovarali o saradnji Srbije i Sijera Leone u oblasti poljoprivrede

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD  - Pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Anja Javor razgovarala je danas u Beogradu sa ambasadorom Sijera Leonea u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Mohamedom Jongavom o odnosima dve zemalje i potencijalima za unapređenje bileateralne saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivede, Jongavo je istakao da Srbija kao jedna od zemalja osnivača Pokreta nesvrstanih, već tradicionalno neguje dobre odnose sa afričkim zemljama.

Javor je izrazila uverenje da će intenziviranje saradnje Srbije i Republike Sijera Leone u oblasti poljoprivrede doprineti jačanju sveukupnih veza i doneti dugoročne benefite za obe države.

Pomoćnica ministra je pozvala delegaciju Republike Sijera Leone da naredne godine poseti Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, jer kao najznačajniji agro-biznis događaj u regionu, već više od devet decenija privlači pojedince, privredne, poslovne i političke delegacije i stvara pogodan ambijent za nove poduhvate i saradnje.

Ona je naglasila i to da Srbija ima eminentne obrazovne ustanove u oblasti poljoprivrede, pa da bi tako u budućnosti bilo značajno da srpski fakulteti i instituti ugoste određeni broj studenata iz Republike Sijera Leone.

U razgovoru je istaknuto da su rast poljoprivredne proizvodnje i povećanje kapaciteta i resursa ključni prioriteti vlada obe države, a razmatrane su i mogućnosti za potencijalno zaključenje sporazuma dva nadležna ministarstva u ovoj oblasti.