8. jul 2024 10:45

Momirović u Produktnoj berzi: Obezbedićemo predvidivost za domaće poljoprivrednike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović u Produktnoj berzi: Obezbedićemo predvidivost za domaće poljoprivrednike

Foto: TANJUG/MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

NOVI SAD - Ministar trgovine Tomislav Momirović sastao se danas sa menadžmentom Produktne berze u Novom Sadu i poručio da će zajedničkim aktivnostima obezbediti predvidivost za domaće poljoprivrednike.

Centralna tema sastanka odnosila se na mogućnosti srpskog agrara u obezbeđivanju cene žitarica i uljarica u budućem periodu na robnim berzama, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Mali broj poljoprivrednika koristi navedenu mogućnost usled nedostatka poznavanja postupka osiguranja cena i Ministarstvo trgovine će zajedno sa ljudima iz Produktne berze i ekspertima u ovoj oblasti pokrenuti sistemsku, kontinuiranu edukacionu kampanju vezanu za načine osiguranja cene žitarica i uljarica na postojećim terminskim tržištima", rekao je Momirović.

Ministar je istakao da je poljoprivrednicima dostupna mogućnost efikasnog osiguranja cena žitarica i uljarica korišćenjem fjučers tržišta, dok je proizvod još uvek na njivi, odnosno u samoj fazi proizvodnje.

"Sigurnost u pogledu cena poljoprivrednih proizvoda je od velikog, ako ne i od presudnog značaja za srpski agrar. Konstatovali smo na sastanku da se promene cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu reflektuju i na Srbiju, kao i da se oscilacije cena mogu očekivati i u narednom periodu usled klimatskih promena koje imaju uticaj na obim proizvodnje", rekao je Momirović.

Kako je naveo, svaki poljoprivrednik preko Produktne berze može osigurati cene za svoje proizvode kroz fjučers tržište.

"Ovo je jako važno jer omogućava poljoprivrednicima da preduprede bilo kakvu nepredvidivost i osiguraju siguran prihod za svoje proizvode. Ministarstvo trgovine će nastaviti sa ulaganjima koje će dovesti do podizanja organizovanosti i bezbednosti našeg tržišta", poručio je ministar.

Na sastanku su razmatrane i dogovorene aktivnosti koje će Ministarstvo trgovine sprovoditi sa Produktnom berzom Novi Sad u cilju unapređenja efikasnosti i sigurnosti robno-berzanskog trgovanja u Srbiji.