8. jul 2024 12:58

MAT: Realni BDP u prvih pet meseci u Srbiji međugodišnje uvećan za 4,3 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

MAT: Realni BDP u prvih pet meseci u Srbiji međugodišnje uvećan za 4,3 odsto

Foto: Shutterstock.com/CristinaFernandz, ilustracija

BEOGRAD - Procenjuje se da je realni bruto-domaći proizvod Srbije u prvih pet meseci ove godine, prema do sada raspoloživim indikatorima, međugodišnje uvećan za 4,3 odsto, navodi se analizi privredne aktivnosti objavljenoj u najnovijem broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u izdanju Ekonomskog instituta u Beogradu i Privredne komore Srbije.

Ističe se da je uprkos nepovoljnom efektu kalendara, zbog velikog broja neradnih dana, u aprilu i maju zadržana relativno jaka privredna dinamika i dodaje da zbog odnosa radnih dana ove i prošle godine - maj 2024. imao tri radna dana manje u odnosu na isti mesec prethodne godine - ne iznenađuje međugodišnji pad industrijske proizvodnje od 1,1 odsto, pad robnog izvoza od 3,3 odsto i kontrakcija ukupne spoljnotrgovinske razmene.

Međutim, kako autori analize ocenjuju, industrija se tekuće posmatrano, nakon eliminisanja pomenute sezonske komponente, i dalje dobro drži, a i ostali proizvodni sektori, osim energetike, beleže međugodišnji realni rast dodate vrednosti.

Za prvih pet meseci fiskalni rezultat bio je za 26,7 milijardi dinara bolji nego u istom periodu prethodne godine.

Zabeležen je i zamašan međugodišnji rast zarada i rast prometa u trgovini na malo.

Što se inflacije tiče, u maju je međugodišnja inflacija, shodno ranijim očekivanjima, usporila na 4,5 odsto, te je njen rast vraćen u granice cilja od 3,0 odsto plus minus 1,5 procentnih poena.

Navodi se da je Narodna banka Srbije bez oklevanja, uzimajući u obzir dalje smanjivanje inflatornih pritisaka, započela relaksaciju monetarnih uslova pa je referentna kamatna stopa smanjena za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto, smanjena je i stopa na depozitne i kreditne olakšice, i to za prve na 5,0 odsto, a za druge na 7,5 odsto.