9. jul 2024 17:23

Vučević predsedavao sednicom Saveta za BDP, prisustvovao i Vučić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević predsedavao sednicom Saveta za BDP, prisustvovao i Vučić

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD -   Predsednik Vlade Miloš Vučević saopštio je danas da je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsedavao sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a.

"Tema ove sednice Saveta bila je razmatranje predloženih mera za unapređenje rasta BDP-a. Ulaganje u infrastrukturu u cilju stvaranja povoljnih uslova za unapređenje privrednog ambijenta, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta, zajednički su ciljevi Saveta za BDP", napisao je Vučević na svom Instagram nalogu.

Predsednik Vučić je juče rekao da je Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi sa 4,7 odsto rasta BDP u prvom kvartalu, ali da je za nas važno da na kraju godine budemo u prvih tri ili četiri zemlje po rastu BDP-a i da će zato danas prisustvovati sednici Vlade Srbije na kojoj će se razgovarati o rastu BDP-a.

"Sutra imamo sednicu za BDP sutra kojoj ću i ja lično da prisustvujem. Hoću da obavestim ministre koliko je važno da to rade i da ćemo oceniti njihove rezultate a ne to koliko će PR službi da imaju i lepih slika objavljenih", rekao je juče Vučić za TV Pink.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, na sednici, na kojoj su analizirani rezultati ostvareni u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast, rečeno je da su oblasti industrije, rudarstva i građevinarstva ostvarile dobre rezultate, pri čemu bi ove godine Srbija trebalo da dostigne privredni rast od 4,7 odsto.

Za očuvanje održivog privrednog rasta neophodno je dalje ulaganje u kapitalne projekte, pri čemu su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta.

Kada je u pitanju poljoprivreda, poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje u oblast stočarstva, pre svega promovisanjem mera subvencija i korišćenjem kapaciteta IPARD programa za ovu poljoprivrednu granu.

Plan "EXPO 2027" za period od 2024. do 2027. godine predviđa sveobuhvatni razvoj Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana, projekti u oblasti nauke i tehnologije, obrazovanja, razvoja infrastrukture, industrijalizacije, energetike, ekologije, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i drugim oblastima od nacionalnog značaja.

Na sednici je zaključeno da je neophodno identifikovati oblasti privrede koje predstavljaju izazov za rast BDP i novčana sredstva usmeriti u oblasti koje mogu da ostvare siguran ekonomski rast.

Takođe, poručeno da će poseban akcenat biti na pronalaženju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda, navodi se u saopštenju.