10. jul 2024 13:10

NBS: Bruto devizne rezerve na kraju juna rekordnih 27,5 milijardi evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

NBS: Bruto devizne rezerve na kraju juna rekordnih 27,5 milijardi evra

Foto: Shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju juna su iznosile 27.506,5 miliona evra (27,5 milijardi evra), što je najviši nivo bruto deviznih rezervi od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine), objavila je danas centralna banka.

U odnosu na kraj maja povećane su za 2.349,4 miliona evra.

Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 178,7 odsto i 7,3 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju juna takođe su se našle na najvišem nivou i iznosile su 23.270,3 miliona evra. U odnosu na kraj maja povećane su za 2.298,2 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Najveći priliv u devizne rezerve u junu, u protivvrednosti od 1.365,7 miliona evra ostvaren je po osnovu emisije desetogodišnjih dolarskih održivih evroobveznica (Sustainability Bond) Republike Srbije, na međunarodnom finansijskom tržištu.

Prilivi su ostvareni i po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 530,0 miliona evra, po osnovu deviznih kredita u neto iznosu od 223,3 miliona evra i upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 156,6 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane izmirenjem deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 88,1 milion evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 161,9 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 1,3 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 0,7 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 613,4 miliona evra i bio je za 111,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih šest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.954 miliona evra. U junu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 695 miliona evra. Od početka 2024. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 1.330 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.