12. jul 2024 13:24

Etno mreža i NALED na Kalemegdanu otvorili galeriju rukotvorina iz Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Etno mreža i NALED na Kalemegdanu otvorili galeriju rukotvorina iz Srbije

Foto: TANJUG/MGSI/ GORAN SRDANOV

BEOGRAD - U Zindan kapiji na Kalemegdanu danas su Etno mreža i NALED svečano otvorili izložbeno-prodajnu galeriju Etno mreže, udruženja prozvođača rukotvorina iz cele Srbije, čiji je cilj očuvanje tradicionalnog nasleđa kroz osposobljavanje i ekonomsko osnaživanje žena i mladih.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da je namera ove organizacije da se ovaj prostor stavi na turističku mapu grada i uveže sa turističkim vodičima i agencijama.

"Cilj nam je da neke grupe turista koji dolaze u Beograd i na Kalemegdan posete naš prostor jer mi nudimo autentičan proizvod rađen rukom", rekla je ona.

Dodala je i da je plan da se širi saradnja sa institucijama i ustanovama grada Beograda i da se za decu i mlade omoguće radionice koje će pomoći da se očuva naše nasleđe kroz prenošenje znanja na generacije koje dolaze.

Izrazila je nadu da će Etno mreža ove godine dobiti svoje mesto u Ložionici koja se rekonstruiše i postaje kreativni hab Beograda i Srbije.

"Verujemo da naše kulturno nasleđe, pored ovakvog prostora, zaslužuje izlog u Knez Mihailovoj ulici jer verujemo da lepote i bogatstvo našeg nasleđa zaslužuju da se nađu u centralnoj gradskoj zoni u prostoru koji može da primi i velike državne delegacije i strane zvaničnike na ponos svih nas, koji su za razvoj građana Srbije", istakla je ona.

Na pomoći u otvaranju galerije zahvalila je Ambasadi Kanade u Srbiji, USAID-u i Evropskoj uniji a posebno ministru građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću koji je svojevremeno kao zamenik gradonačelnika Beograda pomogao da se nađe prostor za izlaganje etno rukotvorina Srbije.

Obraćajući se na otvaranju galerije Vesić je ocenio da je važno da Etno mreža bude na Kalemegdanu jer je tu istorija Beograda.

"Važno je i zbog toga jer je ovo jedno od tri najposećenija mesta kada je reč o stranim turistima u Beogradu, što znači da će oni sada imati priliku da se upoznaju i da kupe nešto od onoga što je autentična srpska narodna radinost", rekao je on.

Dodao je da se uz pomoć partnera iz Kanade, Evropske unije, SAD, Norveške, Slovačke čiji ambasadori u Beogradu su takođe prisustvovali otvaranju galerije, zajednički promoviše lepota našeg kontinenta.

Pozvao je sve koji su u mogućnosti da se nastavi sa obnavljanjem Beogradske tvrđave.

"Ona je dragulj Beograda i Vlada Srbije bi sa gradom Beogradom trebalo da radi, kako bi se Beogradska tvrđava potpuno obnovila", naglasio je Vesić.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman je istakao da bez pdrške Vlade Srbije i grada Beograda ne bi bilo ove galerije kao mesta na kome vredne i kreativne žene i mladi mogu da pokažu svoje rukotvorine.