14. jul 2024 09:00

Vesić: U novembru građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: U novembru građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe"

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

"Da li će radovi početi ove godine, zavisi koliko ćemo imati novca u budžetu, ja se nadam da možemo da počnemo, s obzirom da ćemo mi već do sredine novembra imati građevinsku dozvolu, tako da će svi tehnički uslovi biti ispunjeni da radovi počnu", rekao je Vesić.

Kaže da je vlada usvojila plan posebne namene za prvi deo brze saobraćajnice.

"To je deo koji počinje od Malog Požarevca, veze između autoputa Beograd - Niš, zatim do Mladenovca, prolazi pored Sopota, od Mladenovca do Aranđelovca, Orašca i do Čibutkovice, odnosno do Lazarevca", rekao je Vesić za Tanjug.

Vesić je dodao da je dužina ovog dela saobraćajnice nešto više od 82 kilometra i dodaje da je posle u planu da se nastavi prema Rači i Lapovu, što će biti drugi deo brze saobraćajnice.

Ministar je rekao da je prilikom usvajanja ovog plana razgovarano i sa građanima i da je dosta primedbi usvojeno.

"Ukinut je krak prema Topoli koji je bio predviđen prvim planom, jer su građani dali argumente, zatim rešen je jedan problem u Mladenovcu, tako da je to način kako možemo zajedno sa građanima koji će naravno imati najviše koristi od te brze obraćajnice da radimo", rekao je Vesić.

Ministar je za Tanjug istakao da ukoliko se počne sa radovima u novembru, ona može biti završena do polovine 2026. godine.

"To će značiti potpuno drugačiji način života i u Topoli, Aranđelovcu, u čitavoj Šumadiji, zato što će se od Beograda do Aranđelovca dolaziti za manje od pola sata, i to komfornim putem, brzom saobraćajnicom. To znači razvoj turizma, privlačenje novih investitora", rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da se radi i obilaznica oko Kragujevca, koja je malo ispod Topole.

"Sada završavamo svu neophodnu tehničku dokumentaciju za nastavak obilaznice oko Mrčajevca, što predstavlja vezu Kragujevca sa autoputem Miloš Veliki. Do kraja sledeće godine završiće se i Moravski koridor. To govori o tome koliko će Šumadija biti premrežena autoputevima, što znači procvat Šumadije", rekao je on.

Vesić je naveo da je u planu i da se radi prema Boru treći krak ove saobraćajnice, ali je napomenuo da su to dugoročni planovi.

"Ova prva deonica je od Malog Požarevca- Mladenovca- Aranđelovca i Čibutkovice, prema autoputu Miloš Veliki. Onda će se u drugoj deonici raditi prema Rači i Lapovu i to je zasad ono što je planirano. U nekoj budućnosti će se verovatno nastavljati Vožd Karađorđe", rekao je on.

Vesić je rekao da će u novembru biti izdata građevinska dozvola za prvih skoro 83 kilometra.

Vlada Srbije usvojila je ove sedmice Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe", kako bi se stekli uslovi da se do kraja godine optočne za izgradnjom prve deonice te brze saobraćajnice, od Lazarevca do Aranđelovca.

Izgradnja državnog puta I reda "Vožd Karađorđe", kao savremenog putnog pravca, od strateškog je značaja u povezivanju lokalnih samouprava, ravnomernom održivom regionalnom razvoju, ekonomskoj valorizaciji čitave teritorije, povećanju zaposlenosti i standarda kroz nove investicije i predstavljao bi najbržu vezu Istočne Srbije sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i Koridorima E-75 i E-763, saopšteno je iz vlade.

Agencija za prostorno planiranje prihvatila je primedbe građana na plan koje su se ticale kraka brze saobraćajnice koji je trebalo da prolazi kroz opštinu Topola prema Kragujevcu, kao osnovane.