17. jul 2024 09:55

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji u junu stabilna na dva odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji u junu stabilna na dva odsto

Foto: shuttertsock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

LONDON - Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u junu iznosila dva odsto, što je isto kao u maju, objavila je danas britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Rezultati za jun su nešto nepovoljniji nego što su očekivala tržišta koja su predviđala inflaciju od 1,9 odsto.

Cene usluga u britanskim restoranima i hotelima su u junu porasle za 6,2 odsto međugodišnje, pre svega zbog poskupljenja hotelskih usluga, dok su cene transporta porasle za 0,9 odsto na godišnjem nivou, bržim tempom nego u maju.

Nasuprot tome su cene odeće i obuće u Velikoj Britaniji porasle za 1,6 odsto međugodišnje, usporivši u odnosu na majskih tri odsto, a cene hrane i bezalkoholnih pića za 1,5 odsto naspram 1,7 odsto u maju.

U sektoru usluga je junski godišnji rast cena iznosio 5,7 odsto, a u oblasti rekreacije i kulture 3,9 odsto, što je u oba pomenuta slučaja isto kao u maju.

Godišnja stopa bazne inflacije u Velikoj Britaniji je u junu iznosila 3,5 odsto, isto kao u maju, prenosi Gardijan.

Na mesečnom nivou su cene u Britaniji u junu porasle za 0,1 odsto.

"Porast ekonomske aktivnosti u Velikoj Britaniji od početka godine znači da uslužni sektor generiše prilično visok nivo inflacije. To sugeriše da Banka Engleske ima ograničen prostor za smanjenje kamatnih stopa ove godine", prokomentarisao je rezultate glavni ekonomista kompanije Deloit, Ijan Stjuart.