29. jul 2024 17:11

Španija podržala izgradnju skoro 300 projekata obnovljive energije za 17 milijardi evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španija podržala izgradnju skoro 300 projekata obnovljive energije za 17 milijardi evra

Foto: Shutterstock.com/Zerbor, ilustracija

MADRID - Vlada Španije je danas podržala izgradnju skoro 300 projekata u oblasti obnovljivih izvora energije za skoro 17 milijardi evra da bi ispunila svoje ambiciozne ekološke ciljeve.

Kako se navodi, najveći deo investicija će biti usmeren na izgradnju fotonaponskih elektrana, ali i na izgradnju više od 40 vetroparkova i jedne hidroelektrane, prenosi Rojters.

Španija je sebi postavila cilj da do kraja ove decenije udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije te zemlje dostigne 80 odsto.

U ovom trenutku, prema podacima mrežnog operatera Redeia, ovaj udeo iznosi skoro 60 odsto.

Pariski institut REN21 je nedavno upozorio da je globalni prelazak na obnovljive izvore energije usporio u 2023, pre svega zbog političkih nesigurnosti, ali i zbog regulatornih nejasnoća i nedovoljno jasno postavljenih ciljeva.

Kako prenosi portal Oilprice, do kraja prošle godine samo je 13 zemalja sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju i Kinu sprovelo mere za prelazak na obnovljivu energiju u svim sektorima krajnje potrošnje kao što su građevinarstvo, industrija, transport i poljoprivreda.