5. avgust 2024 17:29

Akcije na američkoj berzi naglo pale zbog straha od recesije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Akcije na američkoj berzi naglo pale zbog straha od recesije

Foto: AP Photo/Richard Drew

NJUJORK - Akcije na američkoj berzi danas su naglo pale zbog rasprodaje na svetskim tržištima, što je posledica strahova od recesije u SAD, nakon razočaravajućeg julskog izveštaja o zapošljavanju.

Indeks Dow Jones pao je za 2,3 odsto, Nasdaq je izgubio 3,9 odsto vrednosti, a S&P 500 3,0 odsto, prenosi Si-En-Bi-Es (CNBC).

Kako se navodi, investitori su zabrinuti zato što američka centralna banka Federalne rezerve (FED) nije blagovremeno smanjila kamatne stope, odlučivši prošle nedelje da ih zadrži u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, odnosno na najvišem nivou u poslednje dve decenije.

Akcije tehnoloških kompanija kretale su se danas na najnižim nivoima, pa je Nvidia pala za više od pet odsto nakon što je u današnju sesiju ušla sa više od 23 odsto manjom vrednošću u odnosu na nedavni maksimum.

Tržišna vrednost Tesle pala je za 10 odsto, a akcije kompanije Epl za skoro 4,6 odsto, nakon što je Berkšir Hatavej Vorena Bafeta prepolovio svoj udeo u proizvođaču ajfona.

Procentualno najviše pao je japanski indeks Nikkei 225 i to za 12,4 odsto, u svom najgorem danu od 1987. godine kaga je "crni ponedeljak" pogodio Volstrit.

Si-En-Bi-Es podseća da je tog dana indeks Dow Jones izgubio više od 22 odsto svoje vrednosti.