23. avgust 2024 12:38

Tursku u julu posetilo rekordnih 7,3 miliona turista, za 2,6 odsto više nego lane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tursku u julu posetilo rekordnih 7,3 miliona turista, za 2,6 odsto više nego lane

Foto: Shutterstock.com/Mertframe, ilustracija

ANKARA - Tursku je u julu posetilo 7,3 miliona turista, što je za 2,6 odsto više nego u istom mesecu lane i predstavlja rekordan broj posetilaca na mesečnom nivou, objavilo je danas Ministarstvo kulture i turizma Turske.

Broj turista iz Nemačke je u julu porastao za 10 odsto međugodišnje na više od milion, kao i broj posetilaca iz Velike Britanije za 15 odsto na 660.000, Poljske za 17 odsto na 319.000 i Irana za 25 odsto na 312.000.

Ako analiziramo podatke za period od januara do jula, broj turista koji su posetili Tursku je porastao za 8,3 odsto međugodišnje na 28,9 miliona.

Blumberg je nedavno preneo da je Turska ponovo zanimljiva destinacija i za strane investitore, navodeći da su oni od maja 2023 uložili više od 30 milijardi dolara u tu zemlju.

Ulagači veruju da se tamošnja privreda oporavlja na krilima restriktivne monetarne politike ministra finansija Mehmeda Šimšeka.

Strano vlasništvo nad turskim akcijama i obveznicama sada je na najvišem nivou u poslednjih pet godina, a investitori smatraju da je turska privreda sve stabilnija, dodaje njujorška agencija.

Centralna banka Turske je u julu objavila da vraća depozit od pet milijardi dolara iz Saudijske Arabije, što je analitičarima nagovestilo da je Ankara uverena u svoju sposobnost da obnovi devizne rezerve.