26. avgust 2024 18:55

Evrostat: EU u drugom kvartalu trgovala robom u vrednosti od 40,4 milijarde evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evrostat: EU u drugom kvartalu trgovala robom u vrednosti od 40,4 milijarde evra

Foto: shutterstock.com/Tupungato, ilustracija

BRISEL - Saldo Evropske unije kada je reč o trgovini robom iznosio je 40,4 milijarde evra u drugom tromesečju ove godine, dok je u prethodnom kvartalu to bilo 55,3 milijarde evra, objavio je danas Evrostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi da je trgovinski bilans pokazao suficit u četiri kvartala zaredom.

Takav saldo zabeležen je nakon perioda deficita od četvrtog kvartala 2021. do drugog kvartala 2023. godine, prvenstveno zbog visokog deficita za energetsku nadoknadu viškova u drugim kategorijama proizvoda.

U drugom kvartalu 2024. godine viškovi su ostvareni u mašinama i vozilima (56,9 milijardi evra), hemikalijama i srodnim materijalima (59,3 milijarde evra), hrani i piću (13,9 milijardi evra) i ostalim industrijskim proizvodima (1,8 milijardi evra), kao i drugim proizvodima (3,2 milijarde evra).

Sve to je nadmašilo deficit energije od 88,4 milijarde evra i sirovina (6,3 milijarde evra).

U pomenutim periodu, uvoz robe u EU, iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, porastao za 3,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je izvoz bio gotovo stabilan i porastao je za 0,7 odsto.

Uvoz je porastao nakon pada u šest uzastopnih kvartala, dok je nivo izvoza nastavio da raste u trećem tromesečju zaredom.