4. septembar 2024 11:38

Kijev očekuje da će MMF tražiti devalvaciju ukrajinske valute i smanjenje kamata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kijev očekuje da će MMF tražiti devalvaciju ukrajinske valute i smanjenje kamata

Foto: Shutterstock.com/Vitalii Biliak

KIJEV - Ukrajinski zvaničnici očekuju da će predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će ove nedelje boraviti u poseti Kijevu, podstaći vladu te zemlje da brže devalvira svoju valutu grivnu, smanji kamatne stope i ojača napore za povećanje poreza kako bi nadoknadila manjak u budžetu, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Očekuje se da će osoblje MMF-a tražiti od Kijeva da sprovede pomenute mere zbog planirane revizije kreditnog programa za Ukrajinu u iznosu od 15,6 milijardi dolara, dodaju pomenuti izvori.

Revizija bi mogla da dovede do isplate 1,1 milijarde dolara Ukrajini ako osoblje MMF-a utvrdi da Ukrajina ispunjava ciljeve programa i da može da zadovolji svoje potrebe za finansiranjem.

Ukrajinski budžetski manjak za sledeću godinu iznosi 15 milijardi dolara, a MMF želi da ta država ublaži svoju monetarnu politiku i devalvira grivnu kako bi povećala svoje prihode u lokalnoj valuti.

Međunarodni monetarni fond takođe navodno smatra da je plan Kijeva za podizanje poreza previše blag i pozvao je Vladu Ukrajine da preduzme radikalnije korake.

Narodna banka Ukrajine međutim, ne želi dodatno slabljenje grivne, pošto je ukrajinska valuta već izgubila više od 10 odsto svoje vrednosti od oktobra prošle godine kada je ukinut fiksni kurs.

Nastavak devalvacije grivne bi doveo u pitanje sposobnost centralne banke Ukrajine da održi stabilnost cena u zemlji, navode izvori.