23. jun 2023 12:49

Na samitu u Parizu obećana pomoć od 92,1 milijarde evra za zemlje u razvoju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na samitu u Parizu obećana pomoć od 92,1 milijarde evra za zemlje u razvoju

Foto: Tanjug video

PARIZ - Bogate zemlje su na samitu u Parizu obećale pomoć od 92,1 milijarde evra za zemlje u razvoju u sklopu borbe protiv posledica klimatskih promena, saopštio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.

Govoreći u sklopu završnog panela pariskog samita, Makron je istakao da je istovremeno kreiran fond za biodiverzitet i zaštitu šuma, prenosi Rojters.

Britanska agencija smatra da je ova suma nedovoljna da zadovolji potrebe siromašnih nacija i da je ona simbol neuspeha bogatih zemalja da ispune svoja obećanja vezana za klimatske fondove.

Razvojne banke mogu da uvećaju fondove za 184,11 milijardi evra

Multilateralne razvojne banke mogu da uvećaju svoje fondove za 184,11 milijardi evra ako strože vode svoje bilanse i preduzimaju više rizika, navodi se u današnjem saopštenju lidera samita u Parizu.

"Očekujemo da će se kapacitet multilateralnih razvojnih banaka (MDB) za pozajmljivanje u narednih deset godina uvećati za 184,11 milijardi evra", stoji u saopštenju koje je dobila agencija Rojters.

U saopštenju se dodaje da će zbog ove reforme multilaterlanim razvojnim bankama možda biti potrebno više kapitala.

Mnogi od oko svetskih 40 lidera okupljenih na samitu u Parizu su javno izrazili zabrinutost da su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) previše zastareli da bi mogli da se izbore sa modernim izazovima kao što su posledice klimatskih promena, navodi britanska agencija.