3. jul 2023 10:52

Podmorsko rudarenje bi uskoro moglo da smanji svetsku nestašicu nikla za električna vozila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Podmorsko rudarenje bi uskoro moglo da smanji svetsku nestašicu nikla za električna vozila

Foto: Shutterstock.com/Nanang Sugi, ilustracija

LONDON - Podmorsko rudarenje nikla, elemnta važnog za proizvodnju baterija za električnih vozila (EV), moglo bi da delimično zameni klasično rudarenje koje je štetnije za životnu sredinu.

Nikl je jedan od ključnih elemenata koji se koristi za proizvodnju baterija za EV i koristi se za povećanje kapaciteta i smanjenje težine baterije, a potražnja za njim je sve veća, prenosi britanski Ekonomist.

Ako svet želi da ostvari ciljeve u vezi sa dekarbonizacijom, globalno će morati da proizvede 48 miliona tona nikla godišnje do 2040. godine, što je oko 19 puta više nego do sada, procenjuje Međunarodna agencije za energiju (IEA).

Većinu svetske potražnje za niklom danas zadovoljava Indonezija, u kojoj se proizvede 54,0 odsto ovog metala, odnosno oko 1,6 miliona tona godišnje.

Udeo Indonezije u globalnoj proizvodnji nikla će porasti na oko 85,0 odsto do 2027. godine, ali ni tada neće moći da zadovolji rastuću svetsku potražnju.

Rešenje bi moglo da predstavlja podmorsko rudarenje nikla iz Tihog okeana, u području nazvanom Klarion-Klipertonova zona (CCZ), u kojoj se prema procenama nalazi 340 miliona nikla - tri puta više nego što su ukupne svetske rezerve.

Rudarska kompanija TMC želi da počne sa radovima od 9. jula, na dubini od 1.500 metara, uprkos upozorenjima ekologa koji tvrde da bi rudarenje moglo da uništi ekosistem okeana.

Ekonomist navodi da je pomenuto rudarenje sa morskog dna ipak mnogo manje štetno od dosadašnjeg uništavanja prašuma u Indoneziji i da će donekle moći da smanji pritisak na Indoneziju i zaštiti tako njenu životnu sredinu.