5. oktobar 2023 13:15

Svetska banka: Usporavanje rasta na ZB na 2,5 odsto u 2023, posle čega se očekuje povećanje na 3,3 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetska banka: Usporavanje rasta na ZB na 2,5 odsto u 2023, posle čega se očekuje povećanje na 3,3 odsto

Foto: Shutterstock.com/ christianthiel.net

VAŠINGTON - Svetska banka objavila je danas Ekonomski izveštaj za region Evrope i Centralne Azije u kome navodi da projekcije ukazuju na verovatno usporavanje rasta na Zapadnom Balkanu na 2,5 odsto u ovoj godini, posle čega se očekuje povećanje na 3,3 odsto u 2024. i 2025. godini.

Tome će doprineti ublažavanje inflatornih pritisaka, postepeni oporavak izvoza i povećani javni rashodi na infrastrukturne projekte koje podržavaju donatori, navodi SB u izveštaju.

Potrošnja je tokom 2023. ostala otporna u Albaniji, u južnoj srpskoj pokrajini KiM, kao i u Crnoj Gori, usled pozitivnog uticaja oporavka turizma, ali je doživela pad u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i centralnoj Srbiji zbog slabije izvozne tražnje u EU.

SB navodi da je projektovana stopa ekonomskog rasta za 2023. na tržištima u nastajanju i privredama u razvoju regiona Evrope i Centralne Azije povećana na 2,4 odsto.

Rast u regionu ECA ostaće slabiji u poređenju sa prosekom pre pandemije

Invazija Rusije na Ukrajinu, restriktivniji globalni uslovi finansiranja, postojana inflacija i globalna ekonomska fragmentiranost i dalje negativno utiču na region Evrope i Centralne Azije (ECA), ocenila je Svetska banka (SB) u danas objavljenom izveštaju za taj region.

Globalni privredni rast, kako piše u saopštenju, u petogodišnjem periodu od 2020. do 2024. najniži je u poslednje tri decenije, što je odraz slabijeg oporavka u Kini i naglog usporavanja u evrozoni, najvećem trgovinskom partneru zemalja regiona ECA.

Navedeno je da je istovremeno povećanje referentnih kamatnih stopa u naprednim ekonomijama i zemljama u razvoju, dovelo do većih prinosa na obveznice i spredova, otežalo pristup tržištima i smanjilo dostupnost kredita.

"Inflacija je u regionu ECA delimično usporila kako su cene sirovina na globalnom tržištu opale nakon rekordno visokih vrednosti prošle godine, iako je opadanje inflacije tokom leta usporilo, a realni dohoci tek treba da se oporave od krize troškova života iz 2022", navodi Svetska banka.