16. oktobar 2023 21:42

Predsednik Forda poziva sindikalce na dogovor o prekidu štrajka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Forda poziva sindikalce na dogovor o prekidu štrajka

Foto: AP Photo/Carlos Osorio

DETRIOIT - Izvršni predsednik američke kompanije Ford pozvao je danas sindikat Ujedinjenih auto radnika (UAV) da prekine štrajk, koji traje već 32 dana, kako bi bio postignut novi sporazum o radu.

Bil Ford je s tim u vezi upozorio na sve veći uticaj štrajkova na proizvodnju automobila i američku ekonomiju, preneo je Rojters.

"Možemo ovo da zaustavimo sada, pa pozivam kolege iz sindikata da se okupimo kako bismo okončali ovu žestoku rundu pregovora", rekao je Ford o štrajku, koji se proširio prošle nedelje nakon zatvaranja fabrika kamiona u Kentakiju.

Kako se navodi, štrajkuje više od 34.000 članova sindikata, koji rade u Fordu, Dženeral Motorsu, Krajsleru, a za to vreme Ford je otpustio 2.480 radnika.

Praunuk osnivača kompanije Henrija Forda rekao je da ovaj "štrajk odgovara Tojoti, Hondi, Tesli i drugim proizvođačima automobila, jer znaju da što duže traje, to je bolje za njih".

Istakao je da to što su radnici članovi UAV-a napustili fabriku u Kentakiju, najveću i najprofitabilniju Fordovu jedinicu na svetskom nivou, "šteti desetinama hiljada američkih radnika".

Predsednik UAV-a Šon Fejn u petak je optužio Forda da su mu predlozi neadekvatni i insistirao da je potrebno da bitno uveća ponudu radnicima.

Izvršni predsednik Forda je u četvrtak rekao da je proizvođač automobila "na granici" onoga što može da potroši na veće plate i beneficije za radnike.

Najnovija ponuda ove kompanije uključuje povećanje plata za 23 odsto do početka 2028, a Ford je saopštio da bi usvajanje predloga UAV-a značilo bankrot.