1. decembar 2023 14:27

Zbog razvoja AI, očekuje se porast prodaje pametnih telefona u 2024. godini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zbog razvoja AI, očekuje se porast prodaje pametnih telefona u 2024. godini

Foto: Shutterstock.com/Hodoimg, ilustracija

NJUJORK - Globalna prodaja pametnih telefona će od 2024. godine početi ponovo da raste, pre svega zbog razvoja veštačke inteligencije (AI), navodi se u odvojenim prognozama investicionih banaka Morgan Stenli i Goldman Saks.

Morgan Stenli predviđa da će globalna prodaja pametnih telefona porasti za skoro četiri odsto u 2024. godini i za dodatnih 4,4 odsto u 2025. godini, prenosi portal Teh kranč.

Ova banka smatra da će se prodaja pametnih telefona oporaviti od dugotrajnog pada pre svega zbog novih mogućnosti vezanih za primenu AI u mobilnim uređajima - od poboljšanja kvaliteta fotografija do prepoznavanja jezika kojim se govori.

Proizvođači mobilnih telefona kao što su Epl, Vivo ili Samsung su već pokazali interesovanje za primenu AI.

Samsung planira da ugradi AI u svoje pametne telefone počev od sledeće godine, sa ciljem da korisnicima ponudi usluge u stilu Čet Dži-Ti-Pi (Chat GPT) direktno u telefonu, a ne u klaudu.

Njujorška banka Goldman Saks podržava ovu prognozu i predviđa da će nakon ovogodišnjeg pada prodaje pametnih telefona za pet odsto ona ponovo porasti za tri odsto u 2024. godini i za dodatnih pet odsto u 2025. godini.