14. decembar 2023 13:48

Međunarodna agencija za energiju očekuje usporavanje globalne tražnje za naftom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodna agencija za energiju očekuje usporavanje globalne tražnje za naftom

Foto: Shutterstock.com/zhengzaishuru, ilustarcija

PARIZ - Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u svom najnovijem, danas objavljenom mesečnom izveštaju navela da očekuje usporavanje globalne potražnje za naftom u 2024. godini.

Svetska potražnja za naftom će ove godine porasti za 2,3 miliona barela dnevno (bpd) na 101,7 miliona bpd, ali ovi podaci "prekrivaju uticaj daljeg slabljenja makroekonomske klime", navodi se na veb stranici IEA.

Ova organizacija je revidirala naniže svoju prethodnu prognozu globalnog rasta potražnje u četrtom kvartalu za skoro 400.000 bpd, ističući kao glavni razlog slabiju tražnju u Evropi, Rusiji i na Bliskom istoku.

Rast svetske tražnje za naftom će se u 2024. godini prepoloviti na 1,1 miliona bpd s obzirom na slabiji rast velikih svetskih ekonomija, tvrdi IEA.

Ova prognoza se znatno razlikuje od poslednjeg, juče objavljenog mesečnog izveštaja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) koja je navela da i nadalje zadržava "oprezni optimizam" povodom dinamike na tržištu nafte u 2024. godini.

OPEK očekuje globalni rast potražnje za naftom u 2023. godini za 2,46 miliona bpd, otprilike u skladu sa prognozom IEA, ali bitno se razlikuje po pitanju 2024. godine pošto u toj godini očekuje rast potražnje za 2,25 miliona barela dnevno.