23. januar 2024 21:53

EK pokrenula istragu o Lufthanzinoj kupovini udela u italijanskom ITA Ervejzu

Izvor: TANJUG

podeli vest

EK pokrenula istragu o Lufthanzinoj kupovini udela u italijanskom ITA Ervejzu

Foto: AP Photo, File/Jae C. Hong

BRISEL - Evropska komisija pokrenula je danas detaljnu istragu o Lufthanzinoj kupovini udela u italijanskom glavnom avio-prevozniku ITA Ervejz.

Preliminarna istraga je pokazala da bi transakcija mogla da ograniči konkurenciju na nekim linijama pre svega ka centralnoj Evropi, saopšteno je iz Evropske komisije.

EK je uočila da druge avio-kompanije predstavljaju samo ograničenu konkurenciju Lufthanzi na direktnim redovnim letovima do centralnoevropskih destinacija.

Iz Brisela su upozorili i na moguće ograničavanje konkurencije na rutama koje povezuju Italiju sa SAD, Kanadom, Japanom i Indijom.

U maju prošle godine je Lufthanza grupa postigla sporazum sa italijanskom vladom o kupovini manjinskog udela od 41 odsto u ITA ervejzu nakon višemesečnih pregovora.

Prema sporazumu, Lufthanza takođe može da preuzme još 49 odsto akcija italijanske avio-kompanije od 2025. godine, pod određenim uslovima, a preostalih 10 odsto kasnije.

Pored EK, sporazum između nemačkih i italijanskih prevoznika proučavaju i agencije za zaštitu konkurencije matičnih zemalja.

EK je saopštila da je Lufthanza ponudila ustupke Briselu, ali oni nisu dovoljno obimni da otklone bojazan od slabljenja tržišne konkurencije.

ITA ervejz je osnovana 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prevoznika Alitalija, koji je preuzela italijanska vlada nakon niza neuspelih ponuda za preuzimanje.