1. februar 2024 14:35

Atal: Francuska će sačiniti zakon koji će obezbediti "suverenitet hrane"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Atal: Francuska će sačiniti zakon koji će obezbediti "suverenitet hrane"

Foto: AP Photo/Michel Euler

PARIZ - Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je danas da će Francuska sačiniti zakon koji će obezbediti suverenitet u snabdevanju hranom, odnosno dovoljno domaćih poljoprivrednih proizvoda za sopstvene potrebe.

Atal je na konferenciji za novinare rekao da je potrebno više rada na rešavanju problema farmera na nivou EU u vezi sa sporazumima o slobodnoj trgovini kojima se omogućava uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda u zemlje članice Unije.

Atal je naveo da ne dolazi u obzir da Francuska pristane na sporazum o slobodnoj trgovini između EU i latinoameričkih zemalja članica Merkosura čija je izrada u toku.

Francuski premijer je istakao da će Francuska pojačati bezbednosne provere hrane iz uvoza, posebno da bi se osiguralo da uvezena hrana nema tragove pesticida koji su zabranjeni u Francuskoj ili u EU.

Atal je naglasio da Francuska planira da hitno zabrani uvoz voća i povrća koje je tretirano pesticidom tiaklopridom.

On je naveo da će Francuska poštovati ubuduće propise o zabrani pesticida koji se donose na nivou EU, a da neće pre toga donositi svoje zabrane.

Atal je prošle sedmice najavio prvu seriju mera da bi se izašlo u susret farmerima koji protestuju, uključujući i odustajanje od plana za postepeno ukidanje subvencija za dizel za poljoprivrednike, ali su sindikati te mere odbacili kao nedovoljne.