21. mart 2024 12:43

Makron: Izazov je da se utiče na klimatske promene i da se smanji emisija CO2

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron: Izazov je da se utiče na klimatske promene i da se smanji emisija CO2

Foto: Pool Photo via AP/Yoan Valat

BRISEL - Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je svetski izazov da se utiče na klimatske promene i da se smanji emisija ugljen dioksida, odnosno da se poboljšamo suverenitet Evrope obezbeđivanjem evropske energije.

On je na Međunarodnom samitu o nuklearnoj energiji, koji se održava u Briselu, ,rekao da je potrebno poboljšati konkurentnost kako bi se otvarala nova radna mesta.

Prema njegovim rečima, potreban je relevantan i dosledan energetski pristup.

"Možemo da elektrifikujemo našu mobilnost, ali ako se struja proizvodi fosilnim gorivom, to je glup potez. Možete odlučiti da napravite veliki korak ka većoj elektrifikaciji", rekao je on.

Dodao je da se pitanje kako smanjiti i proizvesti relevantnu niskougljeničnu energiju zasniva na tri ključna elementa - efikasnosti i tome kako ne trošiti energiju, obnovljivim izvorima energije, što je veoma pametan način da se proizvede energija sa niskim sadržajem ugljenika i nuklearna energija.

"Zato se sveobuhvatni pristup, kako bi se realizovao ovaj plan, za mene zasniva na efikasnosti, obnovljivim izvorima i nuklearnoj energiji. Zbog svega toga moramo da proizvedemo mnogo više kapaciteta - u Francuskoj ćemo proizvoditi devet gigavata, a najaviću još 14 gigavata", rekao je Makron.

Kako je rekao troškovi finansiranja su veoma važan deo konkurentnosti ove vrste projekta i osim Evropske investicione banke trebalo bi privući mnogo privatnih investicija.

"Treće, veoma je važno obezbediti i industriju, a de fakto, energija bi mogla da bude ogroman izvor otvaranja radnih mesta, ogroman izvor industrijskog razvoja, jer ćemo stvoriti ili ponovo stvoriti u različitim zemljama mnogo delova ovog lanca vrednosti i mnogo radnih mesta kako bismo proizvodili nuklearna postrojenja. Četvrto, kompetencije. Jedno od velikih problema, a mi smo imali ovaj problem u protekloj deceniji u Francuskoj, to je kada imate manjak kompetencija. Zato, izgrađujući ovaj savez i ovu posvećenost, sada moramo da budemo sigurni da imamo relevantno planiranje u smislu obrazovanja, programa obuke, da budemo sigurni da imamo sve radnike koji su nam potrebni za proizvodnju", rekao je on.

Kao važan segment on je izdvojio upravljanje otpadom, gde su takođe potrebne inovacije.

Makron je rekao i da mora da se radi aktivno na električnim mrežama i interkonekcijama, što će biti velika promena u igri kako bi se obezbedila održiva i jeftina električna energija i popravila fragmentacija postojećeg tržišta, posebno u Evropi.

"I Kavkaz i Zapadni Balkan treba da budu međusobno povezani i moramo da investiramo u ovu električnu mrežu", rekao je Makron.