12. april 2024 17:38

Nemački Zakon o lancu snabdevanja doprineo borbi protiv eksploatacije radnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemački Zakon o lancu snabdevanja doprineo borbi protiv eksploatacije radnika

Foto: Shutterstock.com/Tathora, ilustracija

BERLIN - Nemački Zakon o lancu snabdevanja, koji je na snazi od početka 2023. godine, je doprineo borbi protiv eksploatacije radnika i poslužio za sličan zakon koji će uskoro odobriti Evropska unija.

Kako prenosi Dojče vele, nemačkim kompanijama se na osnovu pomenutog zakona nalaže "obaveza pažljivog izbora" firmi od kojih će u zemlji i inostranstvu kupiti robu i delove.

"Ta obaveza važi za njihovo poslovno područje, za ponašanje poslovnih partnera i za ponašanje daljih (posrednih) liferanata. Time odgovornost preduzeća ne prestaje na vratima fabrike, već važi za čitav lanac snabdevanja", navodi se u pomenutom zakonu.

Svojevrsni "otac" tog zakona je aktuelni nemački ministar rada Hubertus Hajl (SPD).

On kaže da, iako još uvek ima otpora, ima i firmi koje se angažuju "zato što ne žele da budu izložene na stubu srama."

Ministar je zadovoljan i zbog toga što je ovaj nemački zakon bio uzor za smernicu Evropske unije koja će verovatno već ovog aprila da dobiju zeleno svetlo.

Propis Evropske unije biće još stroži od nemačkog zakona.

Nemačka se u tom zakonu ograničava samo na firme s više od 1.000 zaposlenih, a propis EU će da važi i za kompanije gde radi više od 500 zaposlenih.

U Nemačkoj je kontrola sprovođenja Zakona poverena državnoj Kancelariji za privredu i nadzor izvoza (BAFA), koji inače nadzire i izvoz oružja i to kako se troši novac za razvoj u inostranstvu.

Kancelarija je u proteklih godinu dana primila značajan broj žalbi, ali još nema nikakvih kazni protiv firmi koje krše zakon, niti je moguća sudska tužba, zameraju kritičari.

Evropski propis je i tu drugačiji, pošto otvara mogućnost krivične tužbe protiv firme koja krši ljudska prava, prava dece ili ugrožava životnu sredinu.