12. jun 2024 12:49

Vrednost Eplovih akcija skočila na novi rekord nakon najave novih AI proizvoda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vrednost Eplovih akcija skočila na novi rekord nakon najave novih AI proizvoda

Foto: AP Photo, File/Kathy Willens

KUPERTINO - Vrednost akcija američke tehnološke kompanije Epl je porasla na novi rekord od 207,15 dolara nakon što je firma na svojoj godišnjoj konferenciji za programere najavila nove proizvode na bazi veštačke inteligencije (AI).

Rast akcija je tako nadmašio prethodni rekord Epla koji je bio postignut 14. decembra prošle godine, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Epl je prethodno u ponedeljak na početku konferencije predstavila mnoge novine, a jedna od najvažnijih je ažururiranje glasovnog asistenta Siri uz pomoć veštačke inteligencije.

Nadograđeni asistent Siri će sada biti više integrisan u ajfon i biće prisutan u obliku pulsirajućeg svetla na ivici uređaja.

Klijenti će, na primer, moći da zamole Siri da pronađe informacije u nekom mejlu ili na zahtev prikaže fotografiju nekog od prijatelja.

Pored toga, Siri će ubuduće biti integrisan sa alatom Čet Dži-Pi-Ti (Chat GPT) kompanije Open AI, tako da će uz saglasnost korisnika moći da pošalje upit pomenutom četbotu.

Kako se navodi, klijenti će moći da koriste Čet Dži-Pi-Ti preko Siri sasvim besplatno i bez otvaranja naloga.

Epl je u skladu sa prethodnim najavama pokrenuo sopstveni sistem veštačke intelencije "Epl intelidžens" (Apple Intelligence) i najavio da će ih ugraditi u svoje aplikacije i uređaje.

Kako se navodi, ažuriranje otvara nove mogućnosti u Eplovim izvornim aplikacijama kao što je mogućnost generisanja slika ili rezimiranja teksta.

Eplova konferencija će trajati do 14. juna.