14. jun 2024 21:08

G7: Promovisaćemo sigurnu, bezbednu i pouzdanu veštačku inteligenciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

G7: Promovisaćemo sigurnu, bezbednu i pouzdanu veštačku inteligenciju

Foto: Shutterstock.com/Pixels Hunter, ilustracija

PULJA - Veštačka inteligencija (AI) može da igra ključnu ulogu u promovisanju napretka i razvoja u društvu, saopštili su danas u zajedničkoj izjavi predstavnici zemalja G7.

Ta grupa najrazvijenijih zemalja istakla je da će promovisati sigurnu, bezbednu i pouzdanu veštačku inteligenciju, objavljeno je na sajtu G7 Italija.

"Težićemo inkluzivnoj digitalnoj transformaciji usredsređenoj na čoveka koja podržava ekonomski rast i održivi razvoj, maksimizira koristi i upravlja rizicima, u skladu sa našim zajedničkim demokratskim vrednostima i poštovanjem ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

U tom smislu, G7 je prepoznala potrebu za pristupima upravljanju veštačkom inteligencijom koji podstiču inkluziju, kako bi pomogli u korišćenju potencijala AI na način koji odražava ove vrednosti i promoviše njen razvoj, uz ublažavanje rizika, uključujući poštovanje ljudskih prava.

"Radićemo na postizanju ovih ciljeva aktivnom saradnjom sa drugim zainteresovanim stranama, organizacijama i inicijativama prema potrebi, kao što su Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju (GPAI) i OECD", saopštila je G7.

Grupa sedam zemalja najavljuje da će pojačati aktivnosti ka poboljšanju pristupa upravljanja veštačkom inteligencijom kako bi promovisala veću sigurnost, transparentnost i odgovornost, istovremeno prepoznajući da pristupi i instrumenti politike mogu da variraju među članicama G7.

"Da bismo postigli ovaj cilj, pojačaćemo našu koordinaciju oko evolucije našeg upravljanja i regulatornih okvira, uključujući razmenu najboljih praksi", ističe grupa.

U saopštenju se navodi da će biti pojačane redovne konsultacije, kao i koordinacije između odgovarajućih instituta i kancelarija fokusiranih na veštačku inteligenciju, u vezi sa radom na zajedničkom razumevanju upravljanja rizikom i unapređenju međunarodnih standarda za razvoj i primenu veštačke inteligencije.

"Pozdravljamo nastojanje ministara industrije, tehnologije i digitalnih tehnologija da unaprede rezultate Hirošimskog AI procesa, objavljene prošle godine, uključujući razvoj okvira za izveštavanje praćenja Međunarodnog kodeksa ponašanja za organizacije koje razvijaju napredne sisteme veštačke inteligencije", poručuje se u saopštenju G7.