2. jul 2024 11:37

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u junu preliminarno pala na 2,5 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u junu preliminarno pala na 2,5 odsto

Foto: Shutterstock.com/g0d4ather, ilustracija

BRISEL - Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema preliminarnoj "fleš" proceni, u junu pala sa majskih 2,6 odsto na 2,5 odsto, u skladu sa tržišnim očekivanjima, objavio je danas Evrostat.

Hrana, alkohol i duvan su poskupeli za 2,5 odsto međugodišnje, a cene enegije porasle za 0,2 odsto, što znači da je u oba slučaja rast cena bio sporiji nego u maju.

Cene usluga u evrozoni u istom periodu porasle su za 4,1 odsto međugodišnje, a industrijski proizvodi, osim energije, za 0,7 odsto, u oba slučaja istim tempom kao u maju.

Na mesečnom nivou je inflacija u evrozoni porasla za 0,2 odsto u odnosu na maj, istim tempom kao prethodnog meseca.

Godišnja stopa bazne inflacije u evrozoni je u junu iznosila 2,9 odsto, dakle ostala je na istom nivou kao u maju, navodi se na veb stranici Evrostata.

Ako obratimo pažnju na četiri najveće privrede evrozone, godišnja inflacija u Nemačkoj je u junu pala sa majskih 2,8 na 2,5 odsto, kao i inflacija u Francuskoj, sa 2,6 na 2,5 odsto i Španiji, sa 3,8 na 3,5 odsto.

Nasuprot tome je godišnja stopa inflacije u Italiji u junu porasla sa majskih 0,8 na 0,9 odsto.

Evrostat meri inflaciju harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), a rezultati koje donosi ova metodologija ponekad se razlikuju od podataka koje objavljuju države u evrozoni.