13. jul 2024 22:27

Od 54 zemlje Afrike - Egipat i Nigerija najmoćnije ekonomske sile

Izvor: TANJUG

podeli vest

Od 54 zemlje Afrike - Egipat i Nigerija najmoćnije ekonomske sile

Foto: Shutterstock.com/Olena Ilchenko, ilustracija

BEOGRAD - Nigerija, vodeća afrička ekonomija čiji se BDP procenjuje na 477 milijardi dolara u 2022. godini, nalazi se na vrhu liste najbogatijih afričkih zemalja, a za njom sledi Egipat kao druga ekonomska sila Afrike.

Afrika danas ima 54 države članice UN i četiri teritorije.

Prema projekcijama rasta MMF-a, rang-lista od 10 najmoćnijh afričkih zemalja ne bi trebalo da doživi preokret u godinama koje dolaze. Nigerija, najmnogoljudnija zemlja na kontinentu, sa više od 200 miliona stanovnika, još dugo će ostati vodeća ekonomija Afrike, piše Afrikanews i naglašava da bi ta zemlja do 2028. godine trebalo da uveća bogastvo i dostigne BDP od 915 milijardi.

Time bi se, kako naglašavaju, povećao jaz između Nigerije i Egipta, kao druge ekonomske sile u Africi a koja ima 110 miliona stanovnika.

Kako navodi Africa news, rangiranje najbogatijih zemalja može varirati u zavisnosti od kriterijuma koji se koriste, kao što su bruto domaći proizvod (BDP), dohodak po glavi stanovnika ili drugi ekonomski pokazatelji.

Po toj opštoj listi zasnovanoj na BDP-u u smislu pariteta kupovne moći, poslednjih nekoliko godina prednjači Nigerija a slede Egipat, Južna Afrika, Alžir, Marko, Angola, Kenija, Gana, Tanzanija i Etiopija.

Podsećaju da Nigerija kao najnaseljenija zemlja u Africi ima raznovrsnu ekonomiju, posebno u sektoru nafte i gasa. Južna Afrika u oblasti rudarstva, poljoprivreda i usluga, dok Egipat ima razgranatu ekonomiju u sektorima turizma, nafte, gasa i poljoprivrede.

Alžir, kako dodaju, ekonomsku moć zasniva na značajnim rezervama nafte i prirodnog gasa, koje značajno doprinose njegovoj ekonomiji.

Maroko uspehe beleži zahvaljujući turizmu, poljoprivredi, industriji i različitim uslugama, dok prirodni resursi igraju ključnu ulogu u ekonomiji Angole.

Kenija koja je regionalni ekonomski centar rezultate beleži zahvaljujući raznolikoj ekonomiji, uslužnom sektoru, poljoprivredi i turizmu.

Uspeh Gane podržavaju sektori kao što su poljoprivreda, nafta i gas i usluge.

Poljoprivreda, turizam i prirodni resursi doprinose odličnoj ekonomskoj poziviji Tanzanije.

Etiopija doživljava brz ekonomski rast, sa sektorima uključujući poljoprivredu, proizvodnju i infrastrukturu, podsećaju iz Afrika news.