26. septembar 2024 18:55

Evropski dan jezika obeležen programom za decu i mlade u Evropskoj kući u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski dan jezika obeležen programom za decu i mlade u Evropskoj kući u Beogradu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Evropski dan jezika obeležen je danas programom za decu i mlade u Evropskoj kući u Beogradu, a ceremoniji otvaranja prisustvovao je i veliki broj dece koji su došla da istražuju jezičke štandove, na kojima su mogli da nauče nešto više o holandskom, flamanskom, finskom, poljskom, portugalskom, rumunskom, slovenačkom, švedskom, ukrajinskom, romskom jeziku, kao i jeziku gluvonemih.

Takođe, posetioci su imali priliku da obiđu štandove engleskog, mađarskog, češkog, nemačkog, španskog, turskog, francuskog, grčkog i italijanskog jezika.

Po rečima organizatora, događaju je prisustvovalo više od 1.000 dece, a ona su mogla da nauče nešto više o jezicima i kulturama Evrope, da učestvuju u kreativnim radionicama, da se druže sa svojim vršnjacima, da popune svoje jezičke pasoše i da učestvuju u kvizovima.

Direktor programske koordinacije Saveta Evrope Klaus Nojkirh izjavio je da je Evropa bogata jezikom i podsetio da se u Evropi govori više od 200 evropskih jezika, kao i mnogo jezika građana koji potiču sa drugih kontinenata.

"Ta jezička raznolikost je nešto sto treba da negujemo i da nam bude drago zbog toga", poručio je Nojkirh na otvaranju skupa.

Podsetio je da u okviru Saveta Evrope postoji Centar za regionalne i manjinske jezike i naveo je da je to jedini pravno obavezujući mehanizam koji reguliše upotrebu i promovisanje ovih jezika, kao i da je deo tog Centra i Srbija.

Nojkirh je ukazao da se proslava Evropskog dana jezika ovaj put dešava u isto vreme sa posetom Srbiji u okviru zajedničkog programa EU i Saveta Evrope "Horizontalna pomoć za Zapadni Balkan i Tursku", koji se odnosi na obrazovanje i zaštitu manjina.

"U okviru ovog programa sarađujemo sa vlastima i predstavnicima civilnog društva kako bismo promovisali reforme koje se odnose na obrazovanje i dalje promovisanje vrednosti demokratije. I vrlo bitan deo ovog programa je zaštita i promovisanje raznolikosti i jednakosti", rekao je Nojkirh.

Ocenio je da se na današnjem događaju slavi jezička raznolikost i multikultiralnost.

"Upravo je ta lingvistička raznolikost nešto što nam pomaže da cenimo naše kulturno nasleđe i da cenimo različitost. Zbog toga mi je drago da se ta razmena kultura jako promoviše, kao i kulturno bogatstvo koje postoji na ovom kontinentu. Cilj je zaštita i promovisane lingvističke raznolikosti", zaključio je Nojkirh.

Zamenica šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji Plamena Halačeva podsetila je da u EU postoje 24 zvanična jezika Unije.

"Jezici nas čine posebnim i oni su naša supermoć. Što više jezika govoriš, to ti se više otvaraju vrata. Oni su pasoš za svet", dodala je ona.

Pomoćnica ministarke za Evropske integracije Mila Ćipović Gligorić podsetila je da na današnjem događaju ima više od 600 učesnika i ocenila je da to pokazuje da su mladi ljudi u Srbiji uvek bili zainteresovani za učenje stranih jezika.

Podsetila je da je svaka država članica zastupljena jezikom, a kada Srbija postane članica Unije, dodaje ona i srpski jezik će postati zvaničan jezik EU.

Pomoćnik ministra prosvete za međunarodnu saradnju i evropske integracije Aleksandar Jović rekao je da negovanje manjinskih jezika važno kako bi sva deca mogla da se nesmetano školuju.

"Učenje jezika je bogatstvo svakog pojedinica i trudimo se da obezbedimo kvalitetno učenje jezika u osnovnim i srednjim školama, kao i da očuvamo naš jezik i naše ćirilično pismo. U skladu sa Poveljom o manjinskim i regionalnim jezicima negujemo sve manjinske jezike u Srbiji, kako bi svako mogao da se školuje na svom jeziku i Ministarstvo obezbeđuje sve veći broj odeljenja za manjine", dodao je on.

Događaj je ove godine namenjen deci uzrasta između 12 i 18 godina sa ciljem da skrene pažnju na značaj učenja stranih jezika, kao i da svim posetiocima približi raznolikost Evrope. U manifestaciji su učestvovale 22 zemlje i organizacije, a predstavljeno je više od 16 jezika.

Deo događaja bio je posvećen Dušku Radoviću, koji je sačinio "Rečnik prijateljstva", izabravši petnaest najlepših reči, koje, kako je govorio, povezuju svu decu Evrope i sveta: dete, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda, sunce i Evropa.

Deca su birala na kojem od tri jezika žele da nauče te reči uz pomoć asocijacija, igrica, muzičkih instrumenata, pokreta i pantomime.

Evropski dan jezika se proslavlja 26. septembra svake godine od 2001. godine u saradnji sa Evropskom komisijom, a na predlog Saveta Evrope.

Pored obeležavanja Evropskog dana jezika, današnji program obuhvatiće i panel diskusije o Interregu, programu Erazmus+ u oblastu mladih i sporta, programe stipendiranja srpskih studenata od strane evropskih država i druge teme.

Događaj, kojim je otpočeo četvrti dan Evropske nedelje mogućnosti, organizovao je EUNIC Srbija, u saradnji sa Savetom Evrope, Delegacijom Evropske Unije, Dečjim kulturnim centrom Beograd i Ministarstvom za evropske integracije.