22. oktobar 2024 15:40

Predstavljeni rezultati projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam".

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljeni rezultati projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam".

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - U Beogradu je danas održana konferencija Razgovori o turizmu na kojoj su predstavljanjeni rezultati projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Kako je rečeno na konferenciji, ovaj projekat finansira EU sa 22 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 2,3 miliona evra, a sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Istaknuto je da je u fokusu projekta bilo osam opština i gradova u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju i to Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Najviše sredstava iz ovog projekta kako je rečeno bilo je usmereno je na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije i Evrope.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da turizam, iako nije u portfelju njenog ministra, jeste jedna od strateški važnjih oblasti za razvoj Srbije kao društva, ali i ekonomije, kao i da je projekat EU za kulturno nasleđe dao priliku da kroz grand šemu dobijemo podršku i pomoć u nivou od oko 24 miliona evra.

"To je jedan od značajnijih projekata koji smo imali. Turizam je kao grana pokazala koliko je zapravo žilava posle pandemije", rekla je ona i dodala da se pokazalo da je pametno ulaganje u turizam od 2020. kao i insistiranje ili podrška razvoju turističkih ponuda jako dobar instrument.

Miščević je naglasila da Srbija obiluje lokalitetima koje imaju i kulturni, istorijski značaj, ali i predstavljaju kulturnu baštinu ne samo za Srbiju i region, već i za čitavu infrastrukturu.

"Jako smo ponosni da je Srbija zajedno sa EU preko podrške kulturnom nasleđu obnovila neke od najznačajnijih lokaliteta kao što su Felix Romulijana, Rajačke pimnice, kao i tvrđava Fetislam", rekla je ona.

Ministarka je kazala da ne treba zanemariti ni ekonomski potencijal svih ovih lokaliteta u pogledu razvoja turizma.

"Tako je došao i ovaj projekat EU za kulturno nasleđe i turizam, da ne samo pomogne obnovi lokaliteta, već i da obezbedi podršku širem razvoju lokalne zajednice, odnosno njihove turističke ponude", rekla je Miščević.

Miščević je naglasila i da se trenutno priprema zakon o kohezionoj politici koji uskoro ulazi u Skupštinu Srbije precizirajući da je taj zakon važan jer je koheziona politika ono što nas očekuje kada država postane članica EU.