21. jun 2023 20:26

U okviru EU nedelje najavijen novi poziv za dostavljanje predloga projekata

Izvor: TANJUG

podeli vest

U okviru EU nedelje najavijen novi poziv za dostavljanje predloga projekata

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Predstavnici Evropske unije i Ministarstva privrede saopštili su danas da preduzeća drugu godinu zaredom mogu da koriste zajednički finansirani program koji podržava mikro i mala preduzeća u nabavci opreme.

U okviru EU nedelje mogućnosti, predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva privrede najavili su novi poziv za dostavljanje predloga projekata koji će se održati tokom leta, kroz koji privrednici mogu dodatno da profitiraju od ovog projekta.

Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra u Ministarstvu privrede, istakla je glavne karakteristike programa, saopštila je EU info mreža.

„Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti privrednom subjektu je pet miliona dinara. 25% investicije je pokriveno grantovima, 70% je zajam ili lizing od finansijskih institucija, a 5% je sopstveno učešće korisnika'', rekla je ona.

Martin Klauke, šef odeljenja u Delegaciji EU u Srbiji i zadužen za ovaj program je naveo da je do sada 716 mikro i malih preduzeća, preduzetnika i zadruga već imalo koristi od ovog programa.

''Neki od artikala kupljenih kroz ove fondove uključuju opremu za proizvodnju, specijalizovane delove i alate za mašine; solarne biljke; kao i građevinske mašine. To čini poslovanje jačim, konkurentnijim i pomaže Srbiji u celini,” izjavio je Martin Klauke.

Ukupan iznos preostalih raspoloživih sredstava je oko 1,4 milijarde dinara (oko 11,8 miliona evra).

Ukupan budžet za ovaj dvogodišnji program iznosi 26 miliona evra, 16 miliona evra iz republičkog budžeta Republike Srbije i 10 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU.

Tako su EU i Ministarstvo privrede do sada već zajednički uložili skoro 14 miliona evra za podsticanje razvoja preduzeća u Srbiji.

Očekuje se da će novi poziv za podnošenje predloga biti objavljen u narednim nedeljama.