6. oktobar 2023 13:59

Miščević i Žiofre obišli prvi užički seoski vrtić u Karanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miščević i Žiofre obišli prvi užički seoski vrtić u Karanu

Foto: TANJUG/NEMANJA CEROVIĆ

UŽICE - Minstarka za evropske integracije Tanja Miščević danas je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom obišla prvi užički seoski vrtić u Karanu „Duga“ u čiju izgradnju i adaptadciju je uloženo od 390 000 evra, od čega je učešće Evropske unije oko 180 000 evra.

„Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za Evropske integracije zajedno sa partnerima iz Evropske unije, kroz program EU Pro Plus je, uz dobre projekte koji dolaze iz Grada Užice obezbedilo 1,7 miliona evra i uz dodatak iz budžeta grada Užica već je urađeno puno. Ostalo je da se završi Antituberkulozni dispanzer kao i veliki projekti koji nadilaze EU Pro Plus što je rad na zdravstvenom sistemu, odnosno Kliničkom centru“, rekla je Miščević.

Ona je podsetila da je ovo njena četvrta poseta Užicu, kao i druga poseta selu Karan koje su zadeseile velike poplave u maju i junu, i da će kao što je obećano, pomoći na izgradnji mostova i obaloutvrda.

„Ali pošto je ovo dan kada slavimo decu i obrazovanje, čast mi je da budem pred prvim seoskom vrtićem i ovu priču nastavljamo, želimo da pomognemo oko opremanja novog gradskog obdaništa“, dodala je Miščević.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emenauele Žiofre podsetio je na dugogodišnje partnerstvo sa Užicem kroz EU Pro plus program i prekogrančinu saradnju.

„Samo u okviru EU Pro plus obezbedili smo da se realizuju najrazličitiji projekti kao što su Narodno pozorište, pomoć malim i srednjim preduzećima, projekti koji se odnose na kulturu i turizam i zaista sam ponosan na partnerstvo koje imamo sa Užicem i očekujem nastavak divne saradnje zarad boljeg života građana. Stalo nam je do Užica“, rekao je Žiofre.

Prvi užički seoski vrtić „Duga“ u Karanu kapaciteta je 55 mesta, a za sada je podneto 44 zahteva.

„Danas je veliki dan za Užice. Vrtić je spreman da primi mališane iz sela Lužničke doline Karana, Lunovog sela, Ribaševine i Trnave i čim dobijemo upotrebnu dozvolu vrtić će početi da radi“, rekla je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Ona je zahvalila predstavnicima EU u Srbiji, Ministarstvu za evropske integracije i UNOPS-u koji su pružili finansijsku podršku.

„Ne stajemo na ovome, izdvojili smo iz budžeta 17 miliona dinarza adaptaciju vrtića u Kremnima, iduće godine počinju radovi u vrtiću u Zlakusi, intezivirani su radovi na gradskom vrtiću na Carini kapaciteta 200 mesta.

Dali smo obećanje Užičanima da će svako dete imati mesto u vrtiću i to ćemo ispuniti, nadam se da će podrška Vlade Srbije i partnera iz EU biti kao i do sada, a bila je odlična za sve važne i značajne projekte za građane Užica“, zaključila je gradonačelnica.