14. novembar 2023 09:30

Diskusija na ministarskom sastanku EU-Zapadni Balkan fokusirana na zajedničke bezbednosne izazove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Diskusija na ministarskom sastanku EU-Zapadni Balkan fokusirana na zajedničke bezbednosne izazove

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Diskusija na ministarskom sastanku EU-Zapadni Balkan u ponedeljak bila je fokusirana na zajedničke bezbednosne izazove u svetlu stalnih globalnih i regionalnih bezbednosnih pretnji, saopštila je pres služba Saveta EU.

Kako je navedeno, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je na sastanku održanom u ponedeljak da je važno jedinstvo i snažna saradnja sa partnerima na Zapadnom Balkanu da bi se promovisali mir i stabilnost u Evropi i da u vezi sa tim Unija računa na zemlje kandidate kao pouzdane partnere u spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, uključujući i usklađivanje sa odlukama Brisela u tim oblastima.

U saopštenju se navodi da je sastanak takođe pružio priliku za razmenu mišljenja o izazovima u regionu Zapadnog Balkana i njegovoj evropskoj budućnosti u trenutku kada je politika proširenja EU dobila novi zamah i nakon nedavnog usvajanja izveštaja Komisije o proširenju, u kojima se ocenjuje napredak svakog partnera na putu ka EU.

Borelj je istakao da EU pruža kontinuiranu snažnu podršku, političku, tehničku i finansijsku, svim kandidatima i potencijalnim kandidatima da bi im pomogla da unaprede ključne reforme.

Ukazuje se da bi, s tim u vezi, novi plan rasta, usvojen prošle sedmice, trebalo da omogući partnerima da ubrzaju reforme i investicije kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rast svojih ekonomija.

Navedeno je da su na sastanku, pored ministara inostranih poslova EU, učestvovali ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Igli Hasani, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova Crne Gore Filip Ivanović, zamenik ministra inostranih poslova Severne Makedonije Fatmire Isaki i ministarka spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Donika Gervala-Švarc.

Pre ministarskog sastanka EU-Zapadni Balkan u Briselu je juče održan sastanak Saveta za spoljne poslove EU tokom kojeg je razgovarano o situaciji u Izraelu, Pojasu Gaze i na Bliskom istoku, kao i o ruskoj agresiji na Ukrajinu i odnosu Jeremenije i Azerbejdžana.