9. decembar 2023 19:43

EU pozdravila potpisivanje ugovora KEDS-a i Elektrosevera

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU pozdravila potpisivanje ugovora KEDS-a i Elektrosevera

Foto: Shutterstock.com/sashk0, ilustracija

BRISEL - Evropska unija pozdravila je današnje potpisivanje komercijalnog ugovora između Kosovske energetske kompanije (KEDS) i kompanije Elektrosever.

Portparolka Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Nabila Masrali saopštila je da je to "važan korak ka potpunoj implementaciji Energetske mape puta, dogovorene 2022. godine u sklopu dijaloga pod okriljem Evropske unije, čime se omogućuje implementacija energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine", navodi se na sajtu Evropske unije.

Ona je dodala da je suština ugovora da će Elektrosever početi da snabdeva električnom energijom četiri opštine na severu sa srpskom većinom, čime će se, kako je istakla, završiti trenutna praksa koja nije regulisana.

"EU pohvaljuje sve koji su omogućili ovo i očekuje da Kosovo i Srbija brzo nastave sa implementacijom Energetske mape puta, kao i sa ostalim sporazumima iz dijaloga, sa ciljem normalizacije odnosa", dodala je portparolka EU.

Ranije u toku dana, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je potpisivanje ugovora između KEDS-a i Elektrosevera.