26. mart 2024 12:41

Miroslav Gačević: Ukupna vrednost projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC III) 5,4 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Gačević: Ukupna vrednost projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC III) 5,4 miliona evra

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Vršilac dužnosti pomoćnika ministra u ministarstvu za evropske integracije Miroslav Gačević rekao je danas da je projekat Pravna podrška pregovorima (PLAC III) trajao pet godina i da je njegova ukupna vrednost iznosila 5,4 miliona evra.

Projekat Pravna podrška pregovorima (PLAC III) koji u Srbiji finansira Evropska unija, a kojim upravlja Delegacija EU u Srbiji pruža pravnu pomoć Vladi Srbije u procesu usklađivanja srpskog zakonodavstva s pravnim tekovinama Unije kroz izmene postojećih i izradu novih propisa.

"U aprilu se završava treći po redu PLAC projekat čija je suština kontinuirana pravna podrška koju Srbija dobija u procesu pristupanja EU i bitno je napomenuti da saradnja sa PLAC-om traje punih 11 godina, zapravo od samog početka otvaranja pregovaračkog procesa", rekao je Gačević na završnoj konferenciji projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC III).

Naveo je da je poslednji PLAC III projekat trajao pet godina čija je ukupna vrednost iznosila 5,4 miliona evra.

"Cilj tehničke podrške pružane kroz projekat je doprinos unapređenju procesa usklađivanja zakonodavnog okvira Srbije sa pravnim tekovinama EU i efektivne primene usklađenih propisa. Istovremeno cilj je i dalje jačanje kapaciteta institucionalne strukture radi uspešnog vođenja pristupnih pregovora", rekao je on.

Aktivnosti na projektu su, prema njegovim rečima, planirane u skladu sa prioritetima i obavezama iz procesa pregovora, posebno uzimajući u obzir merila čije ispunjavanje utiče na tok pregovora u pojedinačnim pogledima.

"Ono što važno istaći kao korisnu stvar ovog projekta, to je fleksibilnost koja se ogledala u tome da se aktivnosti tokom sprovođenja uvek prilagođavaju aktuelnim potrebama u procesu pristupanja", istakao je on.

Kako je rekao tokom pet godina u okviru projekta pripremljeno ukupno 666 dokumenta koji se odnose na usklađivanje 292 propisa EU, a pored toga je održano ukupno 94 događaja, među kojima su razne radionice i treninzi, kao i dve studijske posete.

"Konstantan razvoj zakonodavstva EU, kao i nove inicijative u procesu evropskih integracija, čine da je ovakva vrsta podrške od izuzetnog značaja za proces pristupanja Srbije i EU u celini, kao i za svakodnevni rad administracije na ispunjavanju obaveza iz tog procesa", rekao je on.

Zaključio je da je ono što je prednost ovog projekta to što je dobijena pravna podrška zaista konkretna u vidu podrške pripreme zakona, podzakonskih akata, izrade akcionih planova, strategija, pisanje pregovaračkih pozicija i analiza stanja u određenim oblastima.

Šefica Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navela je da je usaglašavanje zakonodavstva Srbije sa EU veoma kompleksan zadatak, ali da je veoma značajan jer, prema njenim rečima, postavlja temelje Srbije kao buduće zemlje članice EU.

"Projekat je doveo eksperte iz 20 zemalja uključujući i zemlje koje nisu članice EU čime je podeljeno znanje i iskustvo različitih subjekata", rekla je ona.

Halačeva je pozdravila posvećenost srpske Vlade ovom projektu i dodala je da je značajno dalje ojačavanje mehanizama saradnje između različitih institucija države, ali i unapređenje kapaciteta administracije i obezbeđivanje primene zakonskih i podzakonskih akata u skladu sa pristupnim pregovorima.

Na konferenciji su pored Halačeve i Gačevića govorili i vođa tima projekta PLAC III Andrej Engelman kao i ključni pravni ekspert projekta Zoran Sretić.

Projektom PLAC III obuhvaćeno je 14 pregovaračkih poglavlja, a pored toga obrađeni su i horizontalna pitanja ispunjavanja političkih kriterijuma tokom procesa pristupanja EU, kao što su modeli izveštavanja za pregovaračka poglavlja 23 i 24, kao i osnovne slobode.

U periodu od decembra 2022. do 2024. godine uz podršku pomenutog projekta izrađeni su nacrti 198 pravnih akata i strateških dokumenata koji će dati osnovu za punu harmonizaciju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u različitim oblastima.