6. jul 2024 11:17

Žiofre: Železnička obilaznica oko Niša predstavlja kiseonik koji će podsticati razvoj regiona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žiofre: Železnička obilaznica oko Niša predstavlja kiseonik koji će podsticati razvoj regiona

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žifre rekao je danas da će železnička obilaznica oko Niša biti kiseonik koji će podsticati razvoj Niša i tog dela Srbije, kao i da je taj grad značajno železničlko čvorište koje region povezuje sa četiri morske luke - Istanbulom, Varnom, Solunom i Dračem.

Žiofre je, prilikom obilaska radova na izgradnji obilaznice sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji su počeli danas, rekao da je EU ponosna što može da podrži projekat koji će povezati Niš, Dimitrovgrad i Sofiju.

Naveo je da EU podržava Srbiju za izgradnju obilaznice sa 35 miliona evra, dok je za deonicu od Niša do Dimitrovgrada izdvojeno 80 miliona evra, te da je celokupna pomoć za ova dva projekta vredna 115 miliona evra.

Dodao je da se na to nadovezuje i zajam Evropske investicione banke od 135 miliona evra, kao i da Evropska banka za obnovu i razvoj razmatra izdvajanje dodatnih sredstava za razvoj infrastrukture u Srbiji.

Naveo je da će obilaznica biti duga 22 kilometra, kao i da je izgradnja deonice od Niša ka Dimitrovgradu u toku i podvukao da će sve deonice koje se grade doneti korist građanima i privredi, uz povećanje kapaciteta teretnog saobraćaja ka Dimitrovgradu i Sofiji.

"Unaprediće se saobraćajni uslovi i u samom Nišu, jer će saobraćaj biti bezbedniji, smanjiće se gužve i poštovaće se strogi ekološki uslovi", rekao je Žiofre.

Dodao je i da će cela obilaznica biti elektrifikovana, što znači da, kako je rekao, "dizel lokomotive odlaze u istoriju".

Žiofre je istakao da Niš predstavlja ekonomski centar tog dela Srbije, da u njemu posluje veliki broj firmi - oko 11.000 preduzetnika, među kojima je veliki broj izvoznika koji su izgradili pogone u i oko Niša.

Dodao je da je Niš značajno saobraćajno čvorište koje povezuje taj region sa četiri morske luke.

"Zbog toga je izgradnja pruga u ovom delu zemlje od suštinske važnosti za rast cele privrede", naglasio je Žiofre.

Istakao je da se EU i Srbija neće zaustaviti na tome, već da će nastaviti da rade na jačanju železničke mreže.

"Poslednja donacija koju je obezbedila EU za izgradnju pruge od Beograda do Niša isnosi 600 miliona evra", rekao je Žifre.

Istakao je da je EU najveći investitor u Srbiji, donator i trgovinski partner, kao i da je posvećena tome da pomogne Srbiji da ispuni strateški izbor, a to je članstvo u evropskoj porodici.

Naveo je da će pomoć biti obezbeđena kroz Evropski investicioni plan vredan 30 milijardi evra, namenjen velikim projektima, među kojima je i železnica.

"Gledamo da povećamo podršku nedavnim Planom rasta za Zapadni Balkan u iznosu od šest milijardi evra, koji će doprineti dodatnoj integraciji regiona. Kada se taj novac spoji sa onim koji dolazi iz Evropskog investicionog plana - intenzitet pomoći po glavi stanovnika Srbije će biti sličan intenzitetu u zemljama članicama", zaključio je Žiofre.