18. jul 2024 14:19

Selaković potpisao ugovore sa 14 učesnika projekta Gradovi u fokusu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković potpisao ugovore sa 14 učesnika projekta Gradovi u fokusu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministar kulture Nikola Selaković potpisao je danas ugovore sa predstavnicima prvih 14 gradova i opština koji su dobili sredstva za revitalizaciju i adaptaciju objekata kulture na ovogodišnjem konkursu "Gradovi u fokusu", od ukupno 47 učesnika.

Na svečanosti u Vladi Srbije, Selaković je izrazio nadu da će u narednom periodu potpisati ugovore sa ostalim učesnicima konkursa i podsetio da je godišnji budžet "Gradova u fokusu" 350 miliona dinara.

Podsetivši da se za konkurs Ministarstva kulture prijavilo 59 gradova, Selaković je naglasio da to ne znači da preostalih 12, koji nisu prošli, nemaju šanse sledeće godine i pozvao ih je da se pripreme.

Selaković je naveo kao primer uspešnosti "Gradova u fokusu" renovirani Centar za kulturu u Knjaževcu i napomenuo da je pre konkursa u mnogim domovima kultre prokišnjavao krov, ali su uspeli da ih osposobe, kao u Despotovcu, gde je pre radova unutar zdanja bilo raslo drvo.

Na konkursu "Gradovi u fokusu", namenjenom projektima revitalizacije i adaptacije objekata kulture u gradovima i opštinama Srbije, izuzev Beograda i Novog Sada, od pokretanja 2016. godine do sada je opredeljeno 1.657.000.000 dinara, podsetio je ministar.

Selaković je istakao da konkurs "Gradovi u fokusu" motiviše svakog od učesnika, jer su u pitanju projekti sufinansiranja za koje nekad gradovi daju više od ministarstva.

Među današnjim potpisnicima ugovora, bili su predstavnici opštine Bački Petrovac, koji su dobili sredstva za nastavak radova na objektu muzeja vojvođanskih Slovaka, a Boljevac za nastavak opremanja prostora za formiranje nove biblioteke.

Grad Kragujevac je dobio sredstva za sanaciju zgrade Stare skupštine, opština Lebane za projekat "Caričin grad kroz vekove", a Mali Zvornik za nastavak rekonstrukcije velike sale biblioteke "17. septembar".

Grad Prokuplje je dobio sredstva za zamenu stolarije i uvođenje grejanja u Kulturno-obrazovni centar "Toplica", Sombor za radove na Istorijskom arhivu, a opština Šid za dogradnju biblioteke.

Opština Topola je dobila sredstva za zamenu scenske rasvete  i tehnike u sali Kulturnog centra, kao i za opremanje rodne kuće Radoja Domanovića u selu Ovsište, a Kanjiža za nabavku filmskog projektora.

Velika Plana je dobila sredstva za drugu fazu rekonstrukcije platoa ispred Centra za kulturu, Doljevac za nabavku vozila za pokretnu biblioteku, a Inđija za zamenu sedišta i podnih obloga u sali kulturnog centra.

Grad Jagodina je dobio sredstva za zamenu stolarije u Istorijskom arhivu "Srednje pomoravlje", opremanje foto kabineta u Zavičajnom muzeju i nabavku interaktivnog spoljnog kioska za biblioteku "Radislav Nikčević".