26. avgust 2024 08:52

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena izložba Umetnost i sport

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena izložba Umetnost i sport

Foto: TANJUG/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

BEOGRAD - Pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević otvorila je u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu „Umetnost i sport“, koja je organizovana povodom početka Paraolimpijskih igara.

Barošević je istakla da je otvaranjem ove izložbe na najlepši mogući način, spajanjem umetnosti i sporta, najavljen početak sportske smotre svetskih paraolimijaca, a na kojoj će učestvovati i 23 sportista iz Srbije.

Pomoćnica ministra je navela da se u Srpskom kulturnom centru u Parizu mogu videti umetnička dela osoba sa invaliditetom, njihova kreativnost, talenat, kao i njihova snaga i volja da se bore, idu napred, budu srećni, ispunjeni i zadovoljni i ravnopravni deo naše zajednice, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Istakla je da osobe sa invaliditetom imaju potpunu podršku naše države, premijera Miloša Vučevića i predsednika Aleksandra Vučića, koji se bezrezervno zalaže za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji i za izgradnju jednakog društva za sve.

Barošević je navela da aktivnosti koje sprovode Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom imaju za cilj izgradnju odgovornog društva u kome svi građani imaju jednake mogućnosti i pravo na različitost i da Srbija bude zemlja bez barijera.

Izložbu „Umetnost i sport“, na kojoj su izložene umetničke slike sa motivima sporta i sportista koji će se nadmetati na Paraolimpijskim igrama u Parizu, a koje su naslikale osobe sa invaliditetom, organizovalo je Udruženje „Maska“, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva kulture.

Među umetnicima koji su izložili radove su akademski slikar Dejana Bačko, korisnik invalidskih kolica i grafički dizajner Anđela Dimitrijević, umetnici amateri Aleksandar Rakić (osoba sa distrofijom) i Gruja Staničkov (osoba sa autizmom), a na izložbi su predstavljeni i radovi aktivistkinje Marije Trajković, učesnice prvog sajma „J=DNAKI“, koja je inspiraciju za svoje radove pronašla u radu aktivista iz pokreta Osobe sa invaliditetom.

U Kulturnom centru Srbije je predstavljena i publikacija „Upoznaj me kroz ono što stvaram”, u kojoj su predstavljeni uloga i značaj osoba sa invaliditetom, njihovo stvaralaštvo, kao i rezultati koje je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ostvario u saradnji sa savezima i udruženjima osoba sa invaliditetom u periodu od 2017. do 2022. godine.