3. septembar 2024 11:39

Naučna konferencija "Avangarda i kraj istorije" biće održana od 6. do 8. septembra u UK "VUK"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Naučna konferencija "Avangarda i kraj istorije" biće održana od 6. do 8. septembra u UK "VUK"

Foto: Shutterstock.com/Matej Kastelic, ilustracija

BEOGRAD - U Beogradu se od 6. do 8. septembra održava međunarodna naučna konferencija "Avangarda i kraj istorije", na ličnu inicijativu i u organizaciji Kornelije Ičin sa Beogradskog univerziteta i Sinjiti Murate sa Univerziteta "Sofija" iz Tokija, najavili su organizatori.

U sprsku prestonicu stiže 50-ak najeminentnijih znalaca ruske avangardne književnosti i umetnosti iz Rusije, Ukrajine, SAD-a, Izraela, Japana, Nemačke, Italije, Francuske, Švajcarske, Letonije i Srbije.

Među njima su filosof i teoretičar književnosti Igor Smirnov, konceptualna umetnica i književni istoričar Sabine Hensgen, najpoznatiji istoričari ruske avangardne umetnosti Džon Boult, Nikoleta Misler i Jekaterina Bobrinska, kolekcionar i istoričar umetnosti Konstantin Dudakov Kašuro, pisac i autor knjiga o apsurdu Anatolij Rjasov, svetski priznati i prevođeni na različite jezike istoričari književnosti Mihail Vajskopf, Jelena Tolstoj, Tecuo Močizuki, Jelena Penska i Olga Burenjina Petrova, pionir u otkrivanju stvaralaštva Danila Harmsa i Aleksandra Vedenskog – Mihail Mejlah.

Uprkos činjenici da rat između Rusije i Ukrajine ne jenjava, da svakodnevno gine ogroman broj ljudi, da vlasti hapse, zlostavljaju i osuđuju na montiranim procesima ruske građane, da su pretnja i nasilje postali deo svakodnevnice, da je sloboda govora ugrožena na svim meridijanima, da su vlade mnogih zemalja zabranile kulturne i naučne kontakte s Rusijom, ova konferencija je pozvana da pokaže neodrživost svih veštačkih, birokratskih, državnih barijera pred Dijalogom zasnovanim na dobrim namerama, potrazi za istinom, uvažavanju drugoga.

Tako Beograd postaje mesto gde se brane slobodna misao i slobodna reč.

Na konferenciji će biti razmatrana pitanja pojma "kraja istorije", apokaliptike modernizma, proroštva o Holokaustu u svetskoj istoriji početkom 20. veka, smrti Jugoslavije u "Balkanskom baroku" Marine Abramović, "života nakon smrti" moskovskog konceptualizma, varvara s kraja evropske civilizacije, "kraja istorije" Koževa i andergraunda, smrti reči u poeziji Gora, nuklearne apokalipse u poeziji Sapgira, Holjina i Kuzminskog, kraja sveta u skulpturama Bruskina, kraja istorije u filmu "Bajka" Sokurova i dr. Najzad, konferenciju će završiti rad "Univerzalnost zauma", kao mogućnost napuštanja vremenske ose i sjedinjenja s kosmičkom stvaralačkim umom.

Specifičnost ove konferencije je u tome što se odvija misaono i finansijski nezavisno, izvan naučnih institucija, sa idejom da demonstrira snagu duha koji okuplja vrhunske intelektualce posvećene razmišljanjima o neprikosnovenoj vrednosti plemenitih plodova ljudskog uma – filosofije, književnosti i umetnosti.