21. septembar 2024 11:14

Izložba dela slikara Ratka Lalića u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba dela slikara Ratka Lalića u Beogradu

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" biće otvorena u utorak, 24. septembra u galeriji "Sanjaj", povodom godišnjice njegove smrti.

Autor izložbe, na kojoj će biti predstavljeno oko petnaest Lalićevih radova nastalih za poslednjih 32 godine, je njegov sin Vladimir Lalić, a većina dela će biti po prvi put prikazana publici u galerijskom prostoru.

Otvaranje izložbe, koja se organizuje na inicijativu vlasnice galerije "Sanjaj" Sanje Janković , predviđeno je za 20 časova, a izložbu će otvoriti Nenad Janković (dr. Nele Karajlić).

Slikar Ratko Lalić (1944 - 2023) bio je dobitnik velikog broja nagrada za umetnički doprinos kulturi, a neke od njih su Velika nagrada "Beta i Rista Vukanović" Fakulteta likovnih umetnosti, Oktobarska nagrada grada Beograda za studentske, umetničke i naučne radove, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva za doprinos slikarstvu i godišnja nagrada Društva likovnih umetnika Visokog.

Univerzitet umetnosti u Beogradu mu je dodelio Veliku plaketu i povelju Univerziteta umetnosti, za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta primenjenih umetnosti i Univerziteta umetnosti.

Lalić je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu bio redovni profesor na Katedri za crtanje i slikanje, a nakon izbijanja rata na prostorima tadašnje Jugoslavije 1992. i selidbe u Beograd, radio je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Zajedno sa kolegama osnovao je Katedru za crtanje i slikanje na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Izlagao je na 73 samostalne i na preko 250 kolektivnih izložbi širom nekadašnje Jugoslavgije i sveta.

Njegova dela čuvaju se u mnogim državnim institucijama, javnim i privatnim kolekcijama.

Lalićevi radovi su objavljivani u mnogim enciklopedijama, leksikonima i knjigama u zemlji i inostranstvu.